2024 február 28

Aspen Pharmacare – Kínai hadiútjára indult a gyógyszeripari óriás

Az Aspen Pharmacare (APNJ.J) tovább terjeszkedik Kínában a svájci Sandoz csoport (SDZ.S) kínai üzletágának megvásárlásával – közölte hétfőn a dél-afrikai vállalat.

Az üzlet részeként az Aspen leányvállalata (Aspen Global Incorporated) megvásárolja egy olyan bevált termékekből álló portfólió értékesítési és szellemi tulajdonjogait is, amelyek közé tartozik a Sandostatin, az Aclasta és a Voriconazol. A megvásárolt licenccel a Sandoz China által rövid- és középtávon bevezetendő termékcsaládot is lefedik. Az ügylet „vonzó lehetőséget jelent az Aspen számára, hogy jelentős lépést tegyen a kínai jelenlétének növelésére irányuló célja érdekében” – közölte a vállalat. Az Aspen közölte, hogy 92,6 millió eurót fizet. Ebbő 18,5 millió euró a készülő termékek értékesítési teljesítményétől függ. A gyógyszeripari óriás a nettó előleg készpénzt a meglévő hitelkeretből finanszírozza. Az Aspen eladja a Sandoznak az Aspen által Európában jelenleg értékesített négy altatószerre vonatkozó kereskedelmi jogokat és szellemi tulajdonjogokat.

A cég az értékesítésért legfeljebb 55,5 millió eurót kap, amelyből 9,3 millió euró az altatószerek, nevezetesen a Nimbex, a Tracrium, a Carbocaine és a Naropin értékesítési teljesítményétől függ. „Az eladás lehetővé teszi az Aspen európai vezetése számára, hogy a régióban megmaradt érzéstelenítő termékeivel kapcsolatban koncentráltabb megközelítést alkalmazzon” – közölte az Aspen. Hozzátették: Az eladásra kerülő gyógyszerek „kiegészítik a Sandoz meglévő európai gyógyszerkínálatát. A Sandoz Európában jó helyzetben van ahhoz, hogy kihasználja a bennük rejlő lehetőségeket”. Az Aspen célja, hogy a kínai üzletág mintegy 1,8 milliárd rand (96,23 millió dollár) éves árbevételt termeljen a csoportnak. Az Aspen június 30-án lezárult pénzügyi évében az altatószerekből származó értékesítés 280 millió randot tett ki – szögezi a Reuters hírügynöskég.