2024 május 23

Biden – „elég stabilak az amerikai bankok”

Joe Biden amerikai elnök péntek este azt mondta, hogy nem lát semmit, ami „robbanást” okozhatna a bankszektorban.

Joe Biden amerikai elnök péntek este „elég jó állapotban lévő” jelzőkkel illette az amerikai bankokat. Az elnök azt mondta, hogy időbe telik, amíg a dolgok „megnyugszanak” a két amerikai pénzintézet csődje után.

Biden a kanadai Ottawában, Justin Trudeau miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón a bankszektorban tapasztalható zavarokra kapcsolódó kérdésekre elmondta, hogy „nem látok semmi olyat, ami komoly gondot, robbanást okozna a bankszektorban.”

Az elnök nyilatkozata nagyrészt összhangban volt a szabályozó hatóságok hivatalos nyilatkozatával. A Pénzügyi Stabilitási Felügyeleti Tanács (Financial Stability Oversight Council) korábban azt mondta, hogy „bár egyes intézmények szorult helyzetbe kerültek, az amerikai bankrendszer továbbra is szilárd és ellenálló”.

Janet Yellen pénzügyminiszter összehívta az ország legfőbb pénzügyi szabályozóinak ülését. A szakemberek megvitatják az amerikai Silicon Valley Bank és a Signature Bank e hónap elején bekövetkezett csődjét és annak hatását a gazdaságokra.

bank

Pénteken a bankpapírok közül a német Deutsche Bank volt a befektetők fókuszában. Tegnap este a Deutsche Bank CDS felára soha nem látott emelkedést produkált nagyon rövid idő alatt, melynek hatására ismét eluralkodott a félelem a piacokon, a Deutsche meredek esésbe kapcsolt.

Forrás: Marketwatch

Borítókép forrása: Shutterstock