2024 május 29

Újra itt a pánik, szakad a forint – érdemes lépni?

A pénteki kereskedés eddigi részét vizsgálva úgy tűnik, hogy nem egy néhány napos történet volt a bankválság a tőzsdéken sem. A Deutsche Bankkal kapcsolatos aggodalmak után ugyanis újra zuhanásba váltottak a főbb részvényindexek. A legjobban megint a bankrészvényeket ütik, de a forint is komoly zuhanást mutat az előző napok rallyja után.

Deutsche Bank – aggodalmak

A bankválsággal kapcsolatos aggodalmak némileg alábbhagyhattak, miután szerdán a Fed is megnyugtató üzeneteket küldött. Az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény a terveknek megfelelően 25 bázisponttal emelte az irányadó kamatot, ami így már 5 %-on áll a tengerentúlon. Jerome Powell Fed elnök kommunikációja, valamint a Fed előrejelzései alapján ugyanakkor lehetséges, hogy a kamatemelések végét láthattunk. Az ülés után nagyot gyengült a dollár az euróval szemben.

Ma délelőtt viszont újra fellángoltak a bankválság miatta aggodalmak. Tegnap este ugyanis a Deutsche Bank CDS felára soha nem látott emelkedést produkált nagyon rövid idő alatt. A német nagybank részvényeinek az árfolyamát alaposan megütötték a tőzsdén, de a bankrészvények többsége szenved a pénteki napon. A DAX 2 % feletti esésben áll a pánik következtében, és a határidős amerikai indexek a tengerentúli kereskedés kezdetére is esélyt sejtetnek egyelőre.

Forint, OTP – itthon sincs nyugalom

A magyar tőzsdén is kifejezetten rossz a hangulat. A legnagyobb hazai blue chip, az OTP árfolyama újra a kerek 10000 forintos szint alá süllyedt. A cikk írásakor is 4 % feletti a mínusz, de ennél lejjebb is állt ma a bankrészvény árfolyama. Közben a forintot is ütik, a magyar fizetőeszköz újra meredek esésbe kapcsolt a főbb devizákkal szemben. 389 felett is járt az EUR/HUF kurzus, ami még mindig messze van a hét eleji, 400 feletti értékektől. A tegnapi és tegnapelőtti erősödést ugyanakkor ezzel jelenleg teljes mértékben visszaadta a forint.

Címlapkép forrása: Shutterstock