2024 június 16

Forint – óriási erősödés, most vegyünk eurót?

Minden elmondható a forint eddigi márciusi mozgásáról, csak az nem, hogy ne lenne izgalmas. Hétfőn reggel még új, több hónapos mélypontra esett a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. 403 felett járt az EUR/HUF kurzus úgy, hogy március elsején 373-as eurót is láthattunk. Most viszont újra nagyot fordult a világ, már jócskán 390 alá süllyedt az euróárfolyam.

Egyszer fent, egyszer lent

A hetet egy meglehetősen erőteljes gyengüléssel kezdte a forint. Hétfő reggel 402 forintnál is többet kellett adni egy euróért a devizapiacon. Előző pénteken még 398 körül tudott zárni az EUR/HUF keresztárfolyam. A forint gyengeségét több tényező okozhatta, az elemzők szerint a piacokon az elmúlt másfél hétben tapasztalt pánikhangulat hatott nagyon negatívan a forintra. A napon belüli fordulat mindenesetre sikerült a forintnak. Kedden már 389 alá erősödött a hazai pénznem az euróval szemben. Szerdán ismét egy nagyobb kilengést láthattunk 392 fölé, de aztán visszatért az erő.

A tegnapi esti Fed döntés jelentős kilengéseket okozott a devizapiacokon, nagyot gyengült a dollár a kamatemelések esetleges leállításáról szóló kommunikáció miatt. Ugyanakkor a bankválság ellenére sem módosított az eredeti terveken a Fed, és 25 bázisponttal 5 %-ra nőtt az irányadó ráta a tengerentúlon. Mindezek után ma reggel pedig már 385 alatti euróárfolyamot is láthattunk, és jelenleg még tartja is szintjeit a forint. Érdemes lesz figyelni a jegybank kamatdöntő ülésére, mely sorsdöntő nap lehet a forint számára akár.

Forint – technikai elemzés

Az OTP Global Markets által tegnap reggel kiadott technikai elemzés szerint az elmúlt napok forint gyengülése visszatesztelte a néhány hónappal ezelőtti letörési szintet. Továbbra is az eladási pozíciókat volt érdemes keresni az EUR/HUF tekintetében az elemzői vélemény szerint. Mivel csak korrekciós fázist láthattunk felfelé a forint esetében – ami hamarosan újra megtörhet és folytatódhat a csökkenő trend – ezért a vételi oldalon nem érdemes szerepelni szerintük. A 375 körül található erős támasz zóna az OTP elemzői szerint. Ezt hamarosan újra tesztelheti az EUR/HUF kurzus. Támasz ezen kívül a 367,2 lehet, ellenállási szintnek pedig a 406,25 és a 414,06 lettek megjelölve.

Technikai elemzés forrása: OTP Global Markets

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!