2024 június 18

Forint – sorsdöntő nap jön, 450-es euró következik?

Alaposan megszenvedte az utóbbi egy hetet a forint. A magyar fizetőeszköz a főbb devizákkal szemben hatalmasat gyengült, miközben nagyon rossz a nemzetközi piaci hangulat a bankcsődök miatt. A forint mozgását most a nemzetközi hangulat is befolyásolhatja, de jövő héten érkezik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése is.

Zuhant és ott maradt

Az előző héten kifejezetten volatilisen alakult az EUR/HUF keresztárfolyam. A hét eleji, 381 körüli szintekről több lépcsőben egészen 402 fölé szaladt az euróárfolyam. Közben azonban jelentős mértékű korrekciókat láthattunk, kedden például 388 alá is benézett a kurzus. A forint tehát igazi hullámvasúton ült az előző héten, végül valamivel 398 alatt fejezték be pénteken a kereskedést a hazai pénznemmel. Összességében így nagyon rég nem látott mértékben volt rossz hete a forintnak, a régiós devizákhoz képest is lemaradva.

Egyelőre a mai nap sem a forint napja a délelőtt és kora délután alapján. Délelőtt 402 felett is járt az EUR/HUF kurzus. A 400 feletti szintek azt jelentik, hogy 2023-ban már összességében gyengült a forint az euróval szemben. Az előző évet ugyanis valamivel a lélektanilag is fontos kerek szint felett zárta az euróárfolyam. Zsiday Viktor befektetési szakértő még múlt héten kommentálta a forint folyamatait. Jelezte, hogy a forró tőke, ami a forintot vette, most közel akar állni az ajtóhoz a meneküléshez.

Forint – kamatdöntés előtt

Ahogyan Virovácz Péternek, az ING Bank elemzőjének Portolio.hu-ra írt cikkéből és korábbi elemzéséből is kiderül, a jegybanki politika kifejezetten jelentős befolyásoló tényező a forint szempontjából. Márpedig jövő kedden 14 órakor kamatdöntő ülést tart az MNB Monetáris Tanácsa. Kérdés, hogy változtatnak-e valamilyen eszközön, illetve mit kommunikálnak a jegybankárok. Az, hogy mekkora kamat jár a forint után, alapvető tényező egy fizetőeszköz megítélése szempontjából. Jelenleg az irányadó ráta 18 %-os, az egynapos betéti tender október közepi bevezetése óta igaz ez. Ráadásul most, hogy 400 körüli eurót láthatunk, még inkább megnőhet a jelentősége az MNB intézkedéseinek és szavainak a piaci szereplők szemében az elemzők szerint.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!