2023 március 21

Forint – 400 feletti euróhoz kell hozzászokni?

Nagyon nehéz napok vannak a forint mögött. A magyar fizetőeszköz az euróval szemben március elsején még 372 körül is járt, tegnap pedig 402 feletti euróárfolyamot is láthattunk. A hirtelen jött gyengülés mögött az elemzők egyértelműen bankcsőd okozta a nemzetközi pánikot azonosítják. Kérdés, hogy átmeneti gyengülésről van-e szó, vagy pedig újabb mélypontokra készülhetünk.

Bankcsőd után – 400 felett

A hétfői napon igazán látványos gyengülést produkált a forint, az alig 381 körüli szintekről estére 394-ig szárnyalt az EUR/HUF keresztárfolyam. Érdemes hozzátenni, hogy ezzel párhuzamosan a nemzetközi és a hazai tőzsdén is erőteljes eladási hullámot tapasztalhattunk. A nagyon rossz piaci, befektetői hangulatban esett így először február eleje óta nem látott mélységekbe a magyar pénznem az euróval szemben. Kedden a délelőtti további esés után délutánra megnyugvás jött. 388 alá süllyedt az EUR/HUF kurzus, ami jelentős napon belüli erősödésnek tekinthető.

A tegnapi napon azonban valósággal elszabadult a pokol a forint piacán. Mint ismeretes, a magyar piac zárva volt, így a külföldi piacokról irányíthatták a magyar fizetőeszköz mozgását. Az alacsonyabb likviditású napon óriási napon belüli kilengéseket tapasztalhattunk. Közben a BNP Paribas forint eladási pozíció felvételét javasolta ügyfeleinek, a bank szerint az euróárfolyam a 415-ös szintet is elérheti. A forint végül 402 fölé gyengült az euróval szemben, onnan azonban erősödés kezdődött a nemzetközi hangulat javulásával párhuzamosan.

Forint – merre tovább?

A forint árfolyamának szempontjából jelentős befolyásoló tényező a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája. Virovácz Péter, az ING Bank elemzője a Portfolio-ra írt cikkében kifejtette, hogy a jegybank véleménye szerint továbbra is hűvös fejjel gondolkozik és kitart eddigi monetáris politikája mellett. Az elemző szerint, ha ez valóban így lesz, akkor a forint jó eséllyel visszatérhet 380 alá, amennyiben a bankcsőd okozta pánikhullámok elcsitulnak. Az azalatti szintekhez azonban fontos lenne, hogy a gazdaságpolitikai ágak ne a nyílt színen rendezzék vitáikat, valamint, hogy az uniós források kapcsán is jó hír jöjjön. Ezek hiányában, pláne egy ellentétes hírre az ING szakértője szerint ismét megindulhat a forint a 400-as euró irányába.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!