2023 március 20

Forint – ma is szabadesés, rohanjunk euróért?

Ahogy délelőtti cikkünkben is jeleztük, egészen elképesztő utat járt be eddig a forint a héten. Ez az út többnyire felfelé vezetett, és úgy tűnik, ez alól a mai nap sem kivétel. Újra 400 fölé emelkedett ugyanis az euróárfolyam, az egész idei erősödését leradírozta tehát a forint. Közben az Európai Központi Bank (EBK) döntött a kamatokról, és kommunikált is a bankválságról.

Forint – mintha nem lenne holnap

Ha az EUR/HUF kurzus grafikonjára nézünk, egészen látványos folyamatnak lehetünk szemtanúi. Az előző évet majdnem pontosan 400 forinton zárta az EUR/HUF keresztárfolyam. A 2023-as esztendőben kitartó erősödéssel eddigi csúcsát a forint március 1-jén érte el. Akkor volt, hogy alig több, mint 372 forintot kellett adni egy euróért a devizapiacon. Nagyot fordult azóta a világ, az amerikai bankcsődök után a feltörekvő devizákat is ütni kezdték. A forint hétfőn gyengült összességében a legnagyobbat, de a tegnapi napon került 400 fölé az euróárfolyam.

Ma reggel ezt átmeneti erősödés követte, de délután megint szabadesést mutatott a forint. Újra járt 402 alatt valamivel az euróval szemben a hazai pénznem. Az esés időben azután indult be, hogy az EKB a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal emelte a kamatot az eurózónában. Christine Lagarde a döntés utáni sajtótájékoztatóján jelezte: az EKB szükség esetén ugyan kész minden eszközzel támogatni a bankrendszert, de az európai pénzügyi rendszer stabil, nem beszélhetünk instabilitásról. Szembetűnő viszont, hogy a jövőbeli kamatpályáról, az ezzel kapcsolatos központi banki álláspontról nem tudhattunk meg többet.

Zsiday – tömött diszkók esete

Zsiday Viktor a Portfolio podcastjében kommentálta még március 14-én a forint mozgását is. A befektetési szakember véleménye szerint a forintot most a forró pénz finanszírozza, a befektetők a magas kamatkülönbözetre spekulálnak. Ugyanakkor, ha probléma üti fel a fejét, elmenekülnek. Mint egy tömött diszkóban, próbálnak az ajtóhoz közel állni és az első rossz jelre elmenekülnek – így fogalmazott a forint helyzete kapcsán a Citadella alap portfóliókezelője. Érdekes lesz  tehát ezek fényében figyelni a forintpiaci folyamatokat, valamint különleges hangsúlyt kaphat a monetáris politika nagy hatása miatt a hazai jegybank március 28-ai kamatdöntő ülése.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!