2023 március 20

Forint – zuhanás a pánikban, elsodorja a bankcsőd?

Most minden az SVB bedőléséről szól a tőzsdén, és ez az árfolyamokban is meglátszik. Az európai tőzsdék jelentős zuhanással kezdték a kereskedést, és a negatív hangulat azóta is kitart. Úgy tűnik, hogy a piaci szereplők aggódnak az amerikai bankrendszer folyamatai miatt. Mindez pedig a devizapiacra is kihat, zuhanni kezdett a forint hétfő délelőtt.

Bankcsőd – aggódnak a befektetők

Pénteken is jelentős esés következett be az amerikai tőzsdén, miután az SVB csődöt jelentett. A bank eszközállománya szerint az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja, nem egy kisebb szereplő csődjéről van tehát szó. A pénzintézet számos technológiai és startup cég számlavezetője, befektetője volt, így ezen szektorra figyelhetett a piac a leginkább. A hétvégén ugyanakkor megnyugtatóan beszélt az amerikai pénzügyminiszter az amerikai bankrendszer stabilitására vonatkozóan.

Hétfőn ennek ellenére rendkívül rossz a hangulat a tőzsdéken. A német tőzsdeindex, a DAX 3 % feletti mínuszban is járt a pénteki záróértékhez képest. Meglehetősen nagy a volatilitás a piacon, különösen a bankrészvények tekintetében. A hazai tőzsdén is látszik a pánik hatása. A forint jelentős esést mutat – a bankcsőd ugyanis hathat a Fed monetáris politikájára, az pedig az általunk megkérdezett elemző szerint is hatást gyakorolhat a forint árfolyamára. Emellett 3 % feletti mínuszban áll jelenleg az OTP, ezzel a bankrészvény esett a legtöbbet eddig a blue chipek közül ma.  A kockázatkerülés egyértelműen látszik tehát a magyar piacon is.

Forint – egy havi mélypont

A forint az utóbbi néhány órában indult igazán esésnek. Míg reggel még volt, hogy alig több, mint 381 forintot kellett adni egy euróért, addig mostanra már 388 felett is járt az EUR/HUF kurzus. A hirtelen jött gyengülés már most elegendő volt arra, hogy egy hónapos mélypontról beszélhessünk a magyar fizetőeszköz esetében. Utoljára ugyanis éppen egy hónapja, február 13-án állt ilyen magasan az euróárfolyam, a forint számottevő gyengülését láthatjuk tehát. Érdemes lesz a nap további részében is figyelni a forint árfolyamának alakulását., összehasonlítva a nemzetközi piaci hangulattal. Arról, hogy mely tényezők alakíthatják döntően a hazai pénznem árfolyamát, az elemzői értékeléseket érdemes figyelembe vennünk.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!