2024 június 13

Szakad a Deutsche Bank – Húzza magával a piacot

A Deutsche Bank AG részvényei pénteken a korai európai kereskedésben értékük több mint 10%-át veszítették el. Az európai pénzügyi szolgáltató cégek is nagyrészt csökkentek, miután az előző nap rekordot döntött a fizetésképtelenség kockázata elleni biztosítások költsége.

Németország legnagyobb bankja, enyhe problémával küszködik

A német hitelező részvényei már a harmadik egymást követő napon esnek. Eddig márciusi értékük ötödét veszítették el. Eközben a hitel-nemteljesítési csereügyletek – a vállalat kötvénytulajdonosainak egyfajta biztosítása a fizetésképtelenség ellen – csütörtökön 173 bázisponttal (bps) emelkedtek az előző napi 142 bázispontról a Reuters által idézett S&P Market Intelligence adatai szerint. Ez a Deutsche Bank CDS-ének valaha mért legnagyobb megugrása – tette hozzá a Reuters.

Ismét a kötvények

Maguk a Deutsche Bank kötvényei is eladói nyomás alatt állnak. A 7,5%-os kiegészítő Tier 1 dolláros kötvényei 74,716 centre csúsztak, miközben a hozam 22,87%-ra emelkedett – a Reuters által idézett Tradeweb adatok szerint a két héttel ezelőtti érték duplájára.

Az AT1 kötvények, amelyeket „contingent convertible” vagy „CoCo” kötvényeknek is neveznek, válság esetén saját tőkévé alakíthatók vagy leírhatók. A héten ezek kerültek a befektetők figyelmének középpontjába, miután 17 milliárd dollárnyi Credit Suisse AT1 kötvényt töröltek el a svájci banknak a rivális UBS által a kormány által közvetített felvásárlásának részeként.

Deutsche az élen, követik a bankok

A Deutsche Bank részvényei vezették az európai bankrészvények szélesebb körű csökkenését. A Europe Stoxx Banks index, amely a Credit Suisse Group AG és az UBS Group AG mellett a régió néhány legnagyobb hitelezőjét tartalmazza, több mint 3%-os mínuszban volt, ami mind a heti, mind az éves nyereséget eltörölte. Az index az elmúlt egy hónap alatt több mint hatodával esett.

Az egyes bankok közül a német Commerzbank AG, valamint a dán Sydbank A/S részvényei egyaránt több mint 8%-ot veszítettek.

Itthon az OTP teljesítménye a legszembetűnőbb. A bank tegnap szép teljesítményt mutatott, sikeresen 10000 fölött zárt az árfolyam, azonban a kiújult bankpánik ismét 9800-ig nyomta le a részvények értékeit.

Forrás: investing.com

Címlapkép: shutterstock