2024 május 23

A 0,2 százalékkal bővült a spanyol GDP

Spanyolország bruttó hazai terméke 0,2 százalékkal bővült negyedéves összevetésben 2022 utolsó három hónapjában, összhangban az előzetes becslésekkel – derült ki a spanyol statisztikai hivatal, az INE pénteken közölt végleges adataiból.

A harmadik negyedévben szintén 0,2 százalékkal bővült a spanyol gazdaság teljesítménye. A lakossági fogyasztás a negyedik negyedévben az előzőhöz képest 1,8 százalékkal csökkent, az állóeszköz-beruházások 3,8 százalékkal estek vissza. A negyedik negyedévi bruttó hazai termék 2,6 százalékkal, csaknem két éve a legkisebb mértékben haladta meg az egy évvel korábbit. Az előzetes becslés 2,7 százalékos növekedés volt. Az első negyedévben 6,9 százalékos, a második negyedévben 7,8 százalékos, a harmadikban pedig 4,7 százalékos volt az éves GDP-növekedés.

A végleges adatok szerint a spanyol gazdaság teljesítménye az előzetes becslésnek megfelelően 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben. A spanyol jegybank a folyó első negyedévben az előző negyedévhez képest a GDP 0,3 százalékos növekedését, az idei teljes évben pedig a spanyol gazdaság teljesítményének 1,6 százalékos bővülését valószínűsíti – közölte a távirati iroda.