2024 május 27

OTP – mi vár rá a bankcsődök árnyékában?

Turbulens heteket élnek a tőzsdék az amerikai SVB csődje óta. A befektetési bank körüli problémák után aztán más bankoknál is külső beavatkozás kellett a helyzet konszolidációjának érdekében. A Credit Suisse például az USB felvásárlása által került kimentésre. A bankválság a magyar tőzsdén is esést okozott, az OTP részvény ugyanakkor ma szép emelkedést mutatott be.

Esés és emelkedés

A bankválság már az első hírek alapján jelentős esést okozott a főbb piacokon. Értelemszerűen leginkább a bankrészvényeket ütötték a befektetők, bizonytalanságok léphettek ugyanis fel azok stabilitásával kapcsolatban. A magyar piacon is komoly mínuszokat láthattunk már előző hétfőn, március 13-án is. A legnagyobb hazai blue chip, az OTP részvényeinek árfolyama aznap 10 % körüli mínuszban is állt, de végül ennél jóval feljebb fejezték be a kereskedést a bankpapírokkal. Tegnap is jókora esést mutatott az OTP, 9000 alatt is járt az árfolyam. Utoljára erre október végén volt példa, több hónapos mélypontra esett tehát az OTP részvények értékeltsége a tőzsdén. Végül 9482-es árfolyamon zárta a tegnapi napot az OTP.

Azóta már tudjuk, hogy maga a hazai nagybank is jelentős mennyiségű saját részvényt vásárolt közvetlenül a tőzsdén. A BÉT-en megjelent közlemény szerint ugyanis tegnap 100 ezer darab részvényt vett a cég maga, 9404 Ft-os átlagáron. A tranzakció összértéke így több, mint 940 millió forint volt. Végül ma már jelentős pluszban zárt az OTP, 9908 forinton. Mindez közel 4,5 %-os emelkedést jelentett, ezzel egyértelműen a legjobban teljesítő hazai blue chip volt ma a bankrészvény.

OTP – technikai elemzés

Az OTP Global Markets elemzői ma adtak ki technikai elemzést a bankpapírról. A napos grafikon alapján az elemzők szerint a 9375 alatti szinteken megjelentek a vevők, akik képesek lehetnek fordítani az eső trenden. Az ideális trend még lefelé mutatja, de egy korrekció felhozhatja a papírt a 10000-es szint környékére az elemzés szövegét olvasva. A 9375 alatti zónában lehet vételeket keresni rövidtávra az elemzők szerint. A trend törése ugyanakkor csak a piros trendvonal felett következne be. A megnövekedett forgalom miatt lokális mélypontot üthetett a görbe a tegnapi leszúrással. Ellenállási szintnek a 10625, a 11250, a 11875, a 12500 és a 13750 lett megjelölve az elemzésben, támasz pedig szerintük a 9375, a 8750, a 8125 és a 7500 értékek lehetnek.

Technikai elemzés forrása: OTP Global Markets

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!