2024 április 22

Az UBS jól fogadta, a Credit Suisse-t rosszul érte – megmentő felvásárlás

Az UBS részvényei komoly emelkedést mutattak délután, ezzel megfordítva a bankpánik által okozott esést. Az erősödés a Credit Suisse „megmentése” után következett be. A svájci riválist a tőzsdei értékének harmadáért vásárolta meg az UBS.

Páli fordulat és egy brutális feleződés

A részvények végül 1,2 százalékos pluszban zártal, annak ellenére, hogy volt olyan pillanat hétfőn amikor -14%-ban állt az árfolyam. Credit Suisse eközben több mint 55%-kal alacsonyabban zárt. Az európai bankindex az ülés végére 1,2%-kal emelkedett. Ez a tőzsdei szereplők reményei szerint a bizalom visszatérésének és a pánik csillapodásának a jele.

Olcsón, bankot – jó célért?

A volatilitás nem sokkal azután következett be, hogy az UBS egy csökkentett árú üzlet keretében megállapodott a Credit Suisse megvásárlásáról. A be/felvásárlás a bankrendszer problémáinak megfékezése céljából történt. A svájci szabályozó hatóságok segítettek a vasárnap bejelentett üzlet létrejöttében, mivel a Credit Suisse a szakadék szélén tántorgott.

A Credit Suisse mérete aggodalomra adott okot a bankrendszer számára. A 167 éves bank mérlege körülbelül kétszer akkora, mint a Lehman Brothersé összeomláskor. Tavaly év végén 530 milliárd svájci frankot tett ki.

Az egyesített bank hatalmas hitelező lesz, több mint 5 billió dollárnyi befektetett eszközzel és „fenntartható értékteremtési lehetőségekkel” – áll a UBS vasárnap késő esti közleményében. A bank elnöke, Colm Kelleher szerint a felvásárlás „vonzó” az UBS részvényesei számára, de egyértelművé tette, hogy „ami a Credit Suisse-t illeti, ez egy vészhelyzeti megmentés”. „Olyan tranzakciót strukturáltunk, amely megőrzi az üzletben maradt értéket, miközben korlátozza a lefelé irányuló kitettségünket” – tette hozzá a közleményben. „A Credit Suisse vagyonkezelési, valamint svájci univerzális banki képességeinek megszerzése kiegészíti a UBS tőkekönnyű üzletágak növelésére irányuló stratégiáját”.”

Forrás: cnbc.com

Képek forrása: shutterstock