2024 július 14

Száz százalék közelében a brit államadósság

A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.

A brit statisztikai hivatal (ONS) havi összegzésében kimutatta, hogy május végén a nettó államadósság-állomány 2742,9 milliárd font (1290 ezer milliárd forint) volt. Ez 99,8 százalékos GDP-arányos nettó államadósságrátának felel meg. Az ONS visszatekintő adatsora szerint a brit közszféra adósságterhe a hazai össztermék arányában mérve legutóbb 1961 márciusában volt ennél magasabb: akkor 102,5 százalékos nettó államadósság-rátát mértek. A statisztikai hivatal pénteki beszámolója szerint a GDP-arányos államadósságráta a múlt hónap végén 3,7 százalékponttal haladta meg a tavaly májusi szintet. A közfinanszírozási szektor havi nettó piaci hiteligénye – az állami bankrészesedések finanszírozási igénye nélkül – idén májusban 14,9 milliárd font volt, 1,8 milliárd fonttal több, mint a tavalyi azonos hónapban.

Az ONS kiemeli: ez volt a harmadik legnagyobb összegű májusi kormányzati hitelfelvétel azóta, hogy 1993-ban megkezdődtek a közfinanszírozás havi nettó hiteligényéről szóló rendszeres adatközlések a jelenlegi módszertannal, és csak a koronavírusjárvány legintenzívebb időszakában, 2020-ban és 2021-ben volt az ideinél magasabb a májusi közfinanszírozási hiteligény. A brit kormány számára hivatalos makrogazdasági és közfinanszírozási előrejelzéseket készítő intézet (Office for Budget Responsibility, OBR) jelenleg érvényes prognózisa szerint a GDP-arányos államadósságráta a 2024-2025-ös pénzügyi év végén 98,8 százalék, a 2028-2029-es pénzügyi év végén 94,3 százalék lesz. Az OBR számításai szerint a 2028-2029-es pénzügyi év végére várt államadósságráta háztartásonként 104 ezer font (49 millió forint) adósságnak felel meg.