2024 július 14

Román szállásközvetítőt vásárolt a Szallas Group

A Szallas.hu platform tulajdonosa, a Szallas Group felvásárolta a Litoralulromanesc.ro szállásközvetítő oldalt üzemeltető cég tulajdonjogának nyolcvan százalékát. Ezzel a román tengerpart szálláskínálatának nagyrészét vonta be portfóliójába – közölte a cég kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a Literarult tulajdonló Creative Eye SRL 80 százalékos részesedésének tranzakciós értéke 16,8 millió euró (6,6 milliárd forint) és a zárónapon rendelkezésre álló nettó készpénzállomány. Az ügylet részeként a Wirtualna Polska Holding, a Szallas Group tulajdonosa, beleegyezett a fennmaradó 20 százalékos részesedés megszerzésébe is. Erre 2025-ben, a 2024-es pénzügyi kimutatások jóváhagyása után kerülhet sor. A 20 százalékos részesedés beszerzési értékét az adásvételi szerződésben rögzítettek szerint határozzák meg.

Az economedia.ro a Litoralulromanesc.ro közlésére hivatkozva azt írta: a két lépcsős tranzakció értéke 21 millió euró (8,254 milliárd forint). Ami rekord a romániai idegenforgalmi ágazatban. A Litoralulromanesc.ro egy romániai üzletember, Ionut Nedea tulajdonában van. A turisztikai ügynökséget közel 20 éve alapították. Jelenleg romániai piacvezető a fekete-tengeri turizmus területén az ügyfelek száma és az árbevétel szempontjából is.

Szallas Group közlése szerint a Szallas Group a román tengerpart 380 szállodájából 330 szálloda kínálatát teszi elérhetővé. Ez egy újabb jelentős lépés annak érdekében, hogy a cégcsoport Kelet-Közép-Európa turizmusának meghatározó szereplője legyen. Közölték: a Litoralulromanesc.ro portfóliójában több száz szálláshely található, amelyekben 2023-ban 45 millió eurót meghaladó összértékben foglaltak a vendégek. Tavaly a társaság mintegy 3 millió euró EBITDA-t (kamat- és adófizetés, valamint leírások és értékcsökkenés előtt számolt alapszintű pénzügyi eredmény) termelt.

A Litorarulromanesc.ro illeszkedik a Szallas Group által 2020-ban megvásárolt helyi OTA-hoz, illetve a Travelminit.ro-hoz, amely elsősorban Románia szárazföldi régióira összpontosít, és 2023-ban 30 millió euró értékben foglaltak rajta a vendégek. A Szallas Group online szállásfoglaló portálokkal rendelkezik, Magyarországon (Szallas.hu), Lengyelországban (Nocowanie.pl), Romániában (Travelminit.ro), Csehországban (Hotel.cz) és Horvátországban a Szallas Group több mint 80 ezer foglalható szálláshely-partner adatbázisát kínálja a vendégeknek.

Korábbi tájékoztatójuk szerint a magyarországi cégek árbevétele 9,2 milliárd forint volt 2023-ban, ez közel 10 százalékos növekedés 2022-hez képest. A Travelminit International SRL 1,6 milliárd forint árbevételt ért el, ami 63 százalékos növekedés egy év alatt.