2024 július 20

Állampapír – Ez a lehetőség mindenkit maga mögé utasít

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) legfrissebb adatai alapján a 25. héten is izgalmasan alakult a forint lakossági állampapírok értékesítése. Az állampapírpiac egyre versenyképesebb az infláció csökkenése miatt megváltozott kamatkörnyezetben. Éleződik a harc a dobogós helyeken, és a megújult, évente 6,73 százalékos kamattal kecsegtető Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) ismét felért a dobogó harmadik fokára.  

Kiemelkedő teljesítmény – miért veszik a Magyar Állampapír Pluszt? 

Bár a lakosok továbbra is diverzifikált vásárlási hajlandóságot mutatnak, az első két helyre ismét a megszokott papírok futottak be. Azonban van egy új vetélytárs is, amely az új konstrukciónak köszönhetően azonnal nagy érdeklődés váltott ki a lakossági befektetők között. Ez pedig nem más, mint a Magyar Állampapír Plusz 5 éves futamidővel kibocsátásra kerülő fix kamatozású lakossági állampapír. A kamat mértéke sávosan emelkedik, így minél tovább megtartja az értékpapírt a befektető, annál magasabb kamatjuttatásra lesz jogosult. Kibocsátás napjától a lejárat napjáig terjedő 5 éves időszakra fizetendő teljes kamat mértéke pedig 39,13%. További pozitívumként számíthat a lakossági befektetők körében, hogy a MÁP Plusz sorozatok mentesülnek a szociális hozzájárulási adó megfizetési kötelezettsége alól is. 

Ismét 50 milliárd felett az összértékesítés 

Az előző héten a legnépszerűbb állampapír a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) volt, amelyből 18,3 milliárd forint értékben vásároltak a magyar befektetők. Szorosan követte őt a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP), amely 13,3 milliárd forintos bruttó értékesítési mennyiséget ért el. A dobogó harmadik fokát pedig a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) foglalta el a maga 11 milliárd forintos bruttó értékesített mennyiségével. A Kincstári Takarékjegy (KTJ) 5,8 milliárd forintos értékesítéssel zárta a hetet, ami szintén szép eredmény. Az inflációkövető állampapírok népszerűsége csökkent az infláció visszaesésével, és ezt jól mutatja, hogy a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) az utolsó helyre került (3,9 mrd Ft). Fokozatosan emelkedik viszont az érdeklődés, és ennek köszönhetően a múlt héten már át tudtuk lépni az 50 milliárd forintos összértékesítést. Az aktuális kamatlábakról és futamidőkről a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán érdemes tájékozódni.   

Címlapkép forrása: Shutterstock 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!