2024 július 14

Állampapír – emiatt őrül meg a lakosság, gondoltad volna?

Az állampapír különlegesen népszerű befektetési formává vált Magyarországon az utóbbi években. Ez egyezik is az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) céljaival, miszerint a lakossági részarány legyen relatíve magas az államadósság finanszírozásában. A lakossági befektetők ugyanis megbízható hitelezői az államnak, és ezzel ők is jól járnak. Íme a 3 legfőbb dolog, amik miatt ennyire népszerű az állampapír.

Állampapír – biztonságos, rugalmas és sokat fizet

Az állampapír kétségtelenül egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy kockázatmentes befektetés. A kibocsátó ugyanis a Magyar Állam, vele szemben pedig a követelésünk sem a befektetett összegre, sem a kamatokra nem évül el. Ez pedig a legmagasabb szintű garancia, amelyet el lehet képzelni. Minden túlzás nélkül nyugodtan nevezhetjük tehát kockázatmentesnek az állampapírt, erről bővebben itt írtunk.

Szintén fontos előny a rugalmasság. Akár a Magyar Államkincstárnál, akár bankoknál, brókercégeknél vagy a postán vásárolunk, könnyedén és átláthatóan fektethetünk magyar állampapírba. A kondíciók világosak, többféle lehetőség közül választhatunk, és az idő előtti visszaváltásra is adott a lehetőség. Ha szükségünk van a megtakarításunkra, könnyen, alacsony díjak mellett hozzáférhetünk.

Végül pedig érdemes feltüntetni a kiemelkedő kamatozást is. A májusi adatok szerint év/év alapon 4 %-os az infláció, ennél valamennyi kapható lakossági forintos állampapír többet fizet. Reálhozamot érhetünk tehát el a befektetésünkkel a magasabb infláció mellett is. Ráadásul kamatadót és szocho-t sem kell fizetnünk a megkapott kamat után, ami tovább növeli az elérhető nettó hozamot például a bankbetétekhez képest.

A biztonság, a rugalmasság és a magas kamat tehát egyszerre van jelen az állampapírok esetében. Érdemes természetesen a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán tájékozódni a lehetőségekről vásárlás előtt.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!