2024 június 20

Állampapír – tényleg teljesen biztonságos?

A lakosság egyik legjobban kedvelt befektetési eszköze az állampapír jelenleg Magyarországon. Tízezer milliárd felett mozog a lakosságnál lévő állampapírok állománya, ezzel az államadósság nagyjából ötödét a magyar háztartások fedezik. Ehhez jelentős bizalom szükséges, de erre minden okuk meg is lehet a befektetőknek.

Állampapír – előnyös feltételek

Az állampapír tehát számos előnnyel bír, mint befektetés. Jelenleg a legtöbb vásárolható lakossági forintos kötvény infláció feletti kamatozást biztosít. Lehetséges az idő előtti visszaváltás. És ami talán még nagyon fontos, hogy sem kamatadó, sem SZOCHO fizetési kötelezettség nem terheli a megkapott hozamot. A feltüntetett értékekből tehát semmit nem kell levonnunk, 6 % kamat itt valóban 6 % marad – például ennyit fizet most az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP).

És korlátlan biztonság

De nemcsak a fentiek miatt kedveli nagyon a lakosság az állampapír befektetéseket. A fő indok a biztonság lehet. Érdemes ugyanis hangsúlyozni, hogy lejáratkori visszaváltás esetén a teljes tőkére és az összes kamatra korlátlan állami garancia vonatkozik. Ezt a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán olvashatjuk is: „Lejáratkor a tőke teljes összegére, valamint az esedékes kamatokra az állam értékhatártól függetlenül garantálja a kifizetést.” Ráadásul ez nem is évül el, tehát bármikor a lejárat után is élhetünk követelésünkkel. Ez utóbbit olvashatjuk a kibocsátási tájékoztatókban, például a FixMÁP esetén: „Fix Magyar Állampapíron alapuló követelés a Kibocsátóval szemben nem évül el.”

Érdemes természetesen állampapír, vagy bármely más értékpapír vásárlása előtt megismerni a pontos feltételeket. Ugyanakkor annyi kijelenthető, hogy a magyar állampapír valóban kifejezetten biztonságos befektetés, kockázatmentesnek tekinthető. Az állami garancia ugyanis a legmagasabb fokú kezességvállalás, ami elképzelhető a befektetések világában.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!