2024 június 21

Állampapír – íme a számok, mi ez a lakossági roham?

Megérkeztek a friss értékesítési adatok, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) mai közlésének hála újra kiderült, hogy a megelőző héten melyik állampapír volt a magyarok kedvence. A válasz nem lesz meglepő. Ugyanakkor egyre inkább látszik, hogy az új kedvenc sem képes hegemóniára, hosszú idő után újra többszereplőssé vált a lakossági állampapírok piaca. A lakossági roham már nem egyetlen papír felé irányul, ha befektetésről van szó.

Állampapír – íme a lista

A legnépszerűbb kötvény most is a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) volt. 16,4 milliárd forintot tettek ebbe az elmúlt héten a magyarok. A FixMÁP amellett, hogy a többihez hasonlóan kockázatmentes befektetés, valóban magas hozamot is fizet – 3 év alatt összesen fix 21 %-ot. A második helyre a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) futott be. A BMÁP-ból 11,5 milliárdért vásároltak a hazai megtakarítók az elmúlt héten. Némileg lemaradt tőle ezúttal az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP). 8,3 milliárdért vettek 1MÁP-ot a magyarok, a rövid futamidejű papír is vonzó tehát a lakosság számára.

Az állomány tekintetében messze csúcstartó Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) varázsa az infláció csökkenésével párhuzamosan megkopott. 7,2 milliárdos értékesítési adatával ugyanakkor továbbra is fontos tényezője a kötvényvásárlásoknak. Kincstári Takarékjegyből (KTJ) is jól fogyott, az 5,1 milliárdos értékesítés ezt mutatja. Elhanyagolható, 0,1 milliárdos kereslet jelentkezett a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) iránt. Napokon belül érkezhet ugyanakkor a korábbi szuperállampapír megújult változata.

Ahogy a fenti adatokból látszik, továbbra is a FixMÁP a legjobban kedvelt forintos lakossági állampapír. A BMÁP és az 1MÁP sincsenek sokkal lemaradva viszont. Többszereplős immár a hazai állampapírpiac, a lakosság szelektál a lehetőségek közül. Kérdés, hogy mikor fog újra szinte egyetlen papír dominálni, mint ahogyan azt nem is olyan régen a PMÁP-nál tapasztalhattuk. Addig is a pontos kondíciókért érdemes felkeresni a Magyar Állampapír hivatalos weboldalát.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!