2024 július 20

Benzin – Rendkívüli fordulat, ezzel nem számoltunk 

Az üzemanyagárak rohamos emelkedése komoly kihívások elé állítja Magyarországot. Miután májusban a célt – a magyarországi üzemanyagárakat a régiós középmezőnybe szorítsuk vissza – sikerült elérni, sokan találgatták, hogy mi jön majd ezután. Viszont a mostani helyzetre valószínűleg kevesen számítottak. Magyarországon teljesen elszálltak az üzemanyagárak, nem sokkal azután, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter elégedettségét fejezte ki, és az üzemanyag-kereskedők munkáját dicsérte. A benzin árfolyama az elmúlt két hét alatt közel 20 forintot, a gázolajé pedig több, mint 30 forintot drágult literenként. Az üzemanyagárak drámai emelkedése komoly nyomást helyez az autósokra, akik attól félnek, hogy a következő megálló már a 700 forintos kritikus érték lesz. Lássuk mit lehet tudni az üzemanyagárak alakulásáról, és mire érdemes odafigyelni, ha szeretnék kicsit spórolni a tankolással.  

Könnyes búcsút vettünk a 600 forint alatti üzemanyagáraktól

A helyzet korántsem mondható kedvezőnek. A jelenlegi trendek alapján az üzemanyagárak további emelkedését sem lehet kizárni, hiszen a globális olajpiacon tapasztalható áremelkedések közvetlen hatással vannak a magyarországi üzemanyagárakra. A körülmények nem alakulnak túl jól, hiszen az elmúlt 16 kereskedési napból 12-őt zöldben zárt a Brent típusú olaj árfolyama. Ez alatt pedig jelentős, közel 10 dolláros drágulást jegyzett fel. Ha a trend folytatódik, akkor nagy valószínűséggel a hazai üzemanyagárak emelkedése sem fog alábbhagyni. A mai napon viszont már csak a benzin ára változik, bruttó 2 forinttal emelkedik a nagykereskedelmi ár. A gázolaj ára változatlan maradt, írta a holtankoljak.hu. Érdemes figyelemmel kísérni ezeket a jelentéseket, hiszen drágulás esetén spórolhatunk, ha a drágább árak bevezetése előtt megyünk tankolni.  

A forint segítségére sem számíthattunk az elmúlt hetekben. A helyzet sajnos nem fest valami fényesen, hiszen forint árfolyamának gyengülése az amerikai dollárral szemben szintén hozzájárul az üzemanyagárak emelkedéséhez. A hónap közepén tavaly október óta nem látott szintet ért el a dollár a forinttal szemben. Szignifikáns változás az utóbbi két hétben viszont nem történt. Az USD/HUF keresztárfolyam egy szűk intervallumban, a 370-es szint körül mozog.  

Címlapkép forrása: Shutterstock 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!