2024 július 19

Állampapír – felpörögtek az események, indul a lakossági roham? 

Bár a június eleji izgalmakat – amikor a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) letaszította a több hónapja egyeduralmat élvező Fix Magyar Állampapírt a trónjáról – nem tudtuk felülmúlni, az ÁKK által közölt 24. heti bruttó értékesített mennyiségek tartogattak némi meglepetést. Bár a lakosok továbbra is diverzifikált vásárlási hajlandóságot mutatnak, az értékesítési adatokban láthatunk egy növekvő tendenciát. Lássuk, hogy alakult a lakossági roham a múlt héten! 

Állampapír – Ismét a FixMÁP uralja a mezőnyt 

Bár a hónap elején egy rendkívüli eseménynek lehettünk szemtanúi – amikor is véget ért a FixMÁP hegemóniája – mostanra az izgalom és a kíváncsiság alábbhagyott, hiszen a Bónusz Magyar Állampapír egy hétnél tovább sem tudta megtartani az első helyet. Felébredtek a FixMÁP rajongók és a milliárdok ismét teljes gőzzel ömlenek a papírba. Az ÁKK adatai szerint a trónfosztás hetén a FixMÁP-ból 11,4 milliárd forintért fogyott. Az ezt követő héten pedig 14,6 milliárdért, és ezzel már elnyerte az első helyet.

Most pedig növelte az előnyét, miután a 24. héten már 17,2 milliárd forintos bruttó értékesített mennyiséget tudott feljegyezni az idei év sztárpapírja. A legnagyobb vetélytárs azonban továbbra is ott liheg mögötte. A Bónusz Magyar Állampapírból (BMÁP) 11,8 milliárd forintért fogyott az elmúlt héten. A dobogó alsó fokára pedig az eddig elhanyagolható mennyiségben vásárolt, hajdani szuperállampapír került, amelyből nemrégiben elindult az új, évi 6,73%-os átlagkamattal operáló MÁP Plusz sorozat.  

Így teljesítettek a sereghajtók

Az imént felsorolt három papír uralja most a magyarországi állampapírok piacát. Nekik köszönhetően az összértékesítési adatok az elmúlt hetekben növekvő tendenciát mutattak. A sorban következő állampapírokkal együtt – Kincstári Takarékjegy (5,4 mrd Ft), Prémium Magyar Állampapír (3,1 mrd Ft), nyomdai MÁP Plusz (0,2 mrd Ft) – ismét megközelítettük a bruttó 50 milliárd forintos értékesített mennyiséget.  

Bár egyik papír sem képes most olyan dominanciára, mint a tavalyi évben a PMÁP. Láthatjuk, hogy a piac többszereplőssé vált, és most már 3 papír is képes szép számokat felmutatni. Az aktuális kamatlábakról és futamidőkről a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán érdemes tájékozódni.   

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!