2024 július 20

Állampapír – álomhatár közeleg, most kell beszállni?

A május végi állományi adatok rámutatnak, hogy hiába a csökkenő értékesítés, továbbra is a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) az, amelyben a legtöbb pénzt tartanak a magyarok. Nagyon nehéz is lesz utolérni a PMÁP számait, ugyanakkor az ezermilliárdos álomhatárhoz közeleg egy másik kötvény.

Állampapír – népszerű a BMÁP

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) május 31-ei adatai szerint PMÁP-ból közel 7142 milliárd forintos állomány van kint jelenleg a lakossági befektetőknél. A magas infláció jellemezte években értelemszerűen ez az inflációkövető állampapír volt a hazai megtakarítók egyértelmű kedvence. Azóta azonban nagyot fordult a világ, és az értékesítési adatok szerint egyre kevésbé népszerű a papír.

Dinamikusan növekszik ugyanakkor a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) állománya, amely mostanra akár el is érhette az 1000 milliárd forintot. Május végén ugyanis már több, mint 995 milliárdot tartottak benne a magyarok. A megszűnő Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) is jelentős állománnyal bírt a maga nagyjából 793 milliárdos összegével. Közel 740 milliárdot tett ki a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) állomány. A postákon kapható Kincstári Takarékjegy (KTJ) őrzi számait 495 milliárd körüli állományával.

A közelmúltban feltörekvő, idén bevezetett Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) is népszerű. 421 milliárd forintnál is többet tartanak ebben a magyar lakossági befektetők. A nyomdai MÁP+ állománya 104 milliárd körüli, Babakötvényben pedig május végén körülbelül 355 milliárd forintot tartottak.

Vásárlás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!