2024 július 20

A vállalatok még nem érzékelik az infláció csökkenését

Továbbra is az infláció határozza meg a legtöbb hazai nagyvállalat jövedelmezőségét, annak ellenére is, hogy már 4 százalék alá süllyedt. A hazai nagyvállalatok éves várakozásait mutató K&H nagyvállalati növekedési index eredményei alapján ugyanis a cégek többségénél még mindig ez akadályozza leginkább a működést, mégpedig azért, mert a beszerzési árak emelkedésének mértékét nem tudják beépíteni eladási áraikba. 

A magyarországi, kétmilliárd forint feletti éves árbevétellel rendelkező cégek következő egy évre vonatkozó kilátásait mutató K&H nagyvállalati növekedési index eredményei alapján még mindig az infláció határozza meg leginkább a cégek működését. „Az első negyedévben 52-ről 60 százalékra nőtt azoknak a vállalatoknak az aránya, ahol a fogyasztói árak emelkedése várhatóan döntően befolyásolja a jövedelmezőséget a következő 12 hónapban. Vagyis annak ellenére, hogy január óta 4 százalék alá süllyedt az infláció, továbbra is ez befolyásolhatja leginkább a nagyvállalatok jövedelmezőségét. Ezt követik a beszállítói árak és a forintárfolyam változása. Illetve a hazai vevőkkel való kapcsolat. Ezek a tényezők a cégek közel felénél meghatározók”. Tájékoztatott Hodina Péter, a K&H Vállalati banki értékesítési igazgatóságának vezetője a hazai nagyvállalatok jelenlegi helyzetét illetően. 

„Fontos megemlíteni, hogy habár egyelőre a cégek alig ötödét (19%) érinti a külföldi vevőkkel való kapcsolat, az elmúlt két negyedévben rendre emelkedett ennek befolyásoló hatása. Így a jövőben érdemes lesz odafigyelni rá. Az exportpiacok ugyanis sajnos okozhatnak még negatív meglepetést a hazai gazdaságnak az elkövetkezendő egy évben”. Hívta fel a figyelmet a lehetséges kockázatokra a vállalati szakember. 

Nem tudják beépíteni az árakba az inflációt

Habár úgy tűnik, mintha a cégek nem vették volna észre az infláció drasztikus mérséklődését, valójában amiatt ennyire meghatározó az elmúlt másfél év kiugró áremelkedésének hatása, mert a visszafogott kereslet miatt nem nagyon tudnak árat emelni a nagyvállalatok. Így a beszerzési árak emelkedését nem tudják érvényesíteni az eladási áraikban. Ismét visszaesett azoknak a cégeknek az aránya (22%), amelyek legalább az infláció mértékének megfelelően tudnának árat emelni. A többség (62%) a fogyasztói árak emelkedésénél alacsonyabb mértékben, míg 16 százalékuk egyáltalán nem tud árat emelni. 

Képek forrása: Shutterstock