2024 május 21

Brit hadiipar – Fegyverek Ukrajnának az orosz invázió ellen

A brit hadiipari vállalat, a BAE Systems, magabiztos a növekedés tekintetében. A vállalat közölte, hogy jó úton haladnak a magasabb nyereségre vonatkozó pénzügyi előrejelzés teljesítése felé.

A BAE Systems vezetősége „további pozitív lendületet” jósol a brit kormány nemrégiben tett elkötelezettségétől. A kormány nem régiben ugyanis bejelentette, hogy növelni fogják a védelmi kiadásokat.

Megugró hadiipari nyereségek

A hadiipari vállalat sok nyugati védelmi vállalathoz hasonlóan elképesztő profitra tett szert az elmúlt két évben. A kormányok a megnövekedett geopolitikai kockázatokra reagáltak az orosz-ukrán háború kirobbanása kapcsán. Jelentősen növelték a védelmi beruházások összegét.

A BAE az Egyesült Királyság legnagyobb védelmi vállalata. Ők gyártották a legtöbb olyan felszerelést, amelyet többek között Nagy-Britannia is biztosított Ukrajnának az orosz invázió kezdete óta. A vállalat tengeralattjárókat és harci repülőgépeket gyárt, valamint lőszereket is szállít.

A kép illusztráció.

A hadiipari vállalat vezetése szerint 2024-ben a bevételek 10-12 százalékkal magasabban fognak alakulni.

A BAE részvényei az idei év eleje óta közel 25 százalékot emelkedtek. A hadiiapri vállalat piaci kapitalizációja jelenleg több mint 43 milliárd font.

Forrás: Reuters

Képek forrása: Shutterstock