2024 május 25

Agrometeorológia – Erősödik az aszály az Alföldön és a Tiszántúlon

.Az elmúlt napokban a déli, délnyugati országrészben kellő mennyiségű esőhöz jutottak a fejlődés kezdeti szakaszában járó napraforgó- és kukoricaállományok, ugyanakkor az Alföld és a Tiszántúl középső tájain fokozódott az aszály – írta a HungaroMet Zrt. agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták: az elmúlt tíz illetve harminc nap csapadékösszege az ország jelentős részén elmarad a sokévi átlagtól. Nagy területen 10-25 milliméter közötti a csapadékhiány. A felszínközeli talajréteg az Alföld középső tájain és a Tiszántúl jelentős részén valamint a Dunántúl északi, északkeleti területein kritikusan száraz. Míg délen, délnyugaton és északon, északkeleten kellő mennyiségű nedvességet tartalmaz. Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok virágoznak, az őszi káposztarepce a magképződés fázisában van. Többfelé meglehetősen ritkásak az állományok. A kalászosok és a repce a legtöbb helyen még kielégítő mennyiségű nedvességet talál a talajban a vízigényes fejlődési fázisban – ismertette a távirati iroda.

A napraforgó és a kukorica intenzíven fejlődik. Az Alföldön sokfelé és a Dunántúl északkeleti részén is több csapadékot igényelne az eddigieknél. Az akác virágzására az északi, északkeleti országrészben a napos, meleg idő igen kedvező. Az előrejelzés szerint a következő egy hétben nem várható számottevő csapadé. Országszerte nagyrészt száraz, az ilyenkor szokásosnak megfelelő hőmérsékletű időre van kilátás, legfeljebb vasárnap lehetnek elszórt záporok. A talajok nedvességtartalma országszerte csökken, az aszály területi kiterjedése az Alföldön és a Dunántúl északkeleti felén nőni fog.