2024 május 29

Háború – hamarosan érkezik a NATO segítsége, fellélegezhet Ukrajna?

A NATO-tagállamok pénteken megállapodtak abban, hogy további légvédelmi rendszereket biztosítanak Kijev számára – jelentette be Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára egy online ülésen.

Ukrajna lőszerhiánnyal küzd és az Egyesült Államokból érkező létfontosságú finanszírozást hónapok óta blokkolják a republikánusok a Kongresszusban. Az EU pedig nem szállítja időben a muníciókat. Stoltenberg nem részletezte, hogy pontosan hány új légvédelmi rendszert kap Ukrajna, de úgy fogalmazott, hogy a következő napokban új bejelentésekre számít – szögezi a Reuters hírügynökség.

„A segítség úton van. A közeljövőben további segítséget és támogatást készülök bejelenteni” – mondta a sajtónak. Németország a múlt héten ígéretet tett arra, hogy egy harmadik Patriot légvédelmi egységet biztosít Kijevnek saját katonai készleteiből. Az Egyesült Államok rendelkezik a legtöbb Patriot rendszerrel a készleteiben. Európában olyan országok, mint Spanyolország és Görögország birtokolnak Patriot egységeket, de nem mindegy hogy ki szeretne segítséget nyújtani Ukrajnának.

Címlapkép forrása: Shutterstock