2024 június 16

Háború – könyörög Zelenszkij, brutális vereség készül?

Ukrajna hétfőn ismét arra kérte szövetségeseit, hogy tegyenek „rendkívüli és bátor lépéseket” légvédelmi rendszerek szállítására. Ezek segítségével megvédhetik magukat az utóbbi hetekben az energiarendszer ellen irányuló orosz légitámadások hullámai ellen. A háború már nem sokáig tarthat?

Háború – Ukrajna védelmet nyújt a környező országoknak is

Orosz rakéta- és dróntámadások tömkelege sújtja az ukrán energia-infrastruktúrát március közepe óta, ami arra késztette Kijevet, hogy egyre kétségbeesettebb kérésekkel forduljon légvédelmi segítségért. „Sürgősen szükségünk van további Patriot és más modern légvédelmi rendszerekre, fegyverekre és lőszerre” – mondta Dmytro Kuleba külügyminiszter egy konferencián. „Ezt az alkalmat is megragadom, hogy ismét felkérjem minden partnerünket, hogy tegyenek rendkívüli és bátor lépéseket. Az ukrán légvédelem jelenleg nem csak az ukrán égboltot védi az orosz légi terror ellen, hanem védelmet nyújt a szomszédos Moldovának, Romániának és Lengyelországnak is az azonnali fenyegetés ellen, hogy az orosz rakéták és drónok ne lépjenek be légterükbe” – tette hozzá.

Érkezik a segítség Norvégiából és Németországból

A nyugati szövetségesek vonakodtak további légvédelmi rendszereket küldeni Kijevnek, miközben Ukrajnának 26 Patriot rendszerre van szüksége az ország területének teljes lefedéséhez. Németország ígéretet tett arra, hogy további rendszert szállít a háború segítésére. Kuleba hétfőn találkozott norvég kollégájával, Espen Barth Eide-vel, aki az ukrán fővárosba látogat, hogy összehangolja a Patriot-rendszerek gyors szállítását célzó erőfeszítéseket. „Megvitatjuk másokkal, hogyan tudnánk segíteni abban, hogy több Patriot álljon rendelkezésre” – mondta Eide. Az ukrán miniszter méltatta a szövetségesek támogatásának hatékonyságát Izraelben az Irán elleni légicsapás visszaverésében. Arra kérte az országokat, hogy kövessék ezt a példát az orosz-ukrán háború esetében is.

Képek forrása: Shutterstock