2024 július 20

Kevesebben építenek lakást Romániában

Az év első négy hónapjában 23,6 százalékkal csökkent a lakásépítés volumene Romániában – közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A nyers adatok alapján január-áprilisban az építőipari termelés 0,2 százalékkal csökkent 2023 azonos időszakához képest. Az infrastrukturális beruházások 11,2, a nem lakóépület rendeltetésű ingatlanok pedig 4,3 százalékos növekedést mutattak.

A lakásépítés volumene 23,6 százalékkal csökkent. A naptárhatástól megtisztított adatok szerint az év első négy hónapjában 2,6 százalékkal esett az építőipari termelés Romániában.

Az infrastrukturális beruházások és a nem lakás rendeltetésű épületek terén 11,2, illetve 4,7 százalékos volt a növekedés, míg a lakásépítésben 23,8 százalékos csökkenés következett be.

Áprilisban az építőipar teljesítménye éves összevetésben a nyers adatok szerint 16,2, a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 13,1 százalékkal nőtt, az előző havihoz viszonyítva a nyers adatok szerint 10,3, a naptárhatástól megtisztítva pedig 8 százalékkal nőtt – közölte a távirati iroda.