Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

Hazai hitelpiaci legek 2023-ból

8000 forintos havi törlesztőrészlet és 190 millió forintos lakáshitel igény. Extrém számokat gyűjtött össze a Credipass, a Duna House pénzügyi közvetítője a 2023-as évből a legkedvezményesebb hitelkamatoktól kezdve, a legmagasabb értékű, hiteles segítséggel megvásárolt ingatlan áráig. Íme az idei év legérdekesebb hitelpiaci adatai! 

2023-ban több mint 50 milliárd forint értékben közvetített jelzáloghitelt ügyfeleinek a Credipass. A személyi kölcsönt és a Babaváró támogatást is beleszámítva pedig több mint 4000 elégedett ügyfelet kiszolgálva. Ahogy az ingatlanpiacon, úgy a lakáshitelpiacon is akadnak érdekes szélsőségek, és kiemelkedő ügyletek. Ezeket vették sorra a Credipass szakértői a rendelkezésükre álló adatok alapján.

A Duna House friss adatai szerint átlagosan 40,1 millió forintot áldoztak 2023-ban otthonteremtésre a vevők országosan. Azonban az átlagtól jócskán eltérő számokat is találhatunk a Credipass elemzésében, amelyben a fővárosi, a keleti és a nyugati országrészben létrejött ügyletek adatait vették sorra hitelösszeg, futamidő, kamat, és ingatlanérték szempontjából. A vidéki területeken a legalacsonyabb törlesztőrészlet 8100 Ft, amelyet egy lakástulajdonosnak fizetnie kell. Ugyanakkor Budapesten a legalacsonyabb összeg is 19-20 ezer forint között mozgott. Ezzel szemben a fővárosban és országos tekintetben is a legmagasabb havi törlesztőrészlet több mint 1,2 millió forint felett jár.

Ezt mutatják a számok

Az igényelt lakossági jelzáloghitelek összegeit nézve a legkisebb 1 millió forint. Míg a legmagasabb 198 millió forint volt az év során. Mindkét adat Budapestről és a főváros agglomerációs körzetéből került ki a Credipass elemzése szerint. Futamidők tekintetében a legkevesebb 60 hónap volt. A leghosszabb futamidő jelzáloghitel esetében a 360 hónapot (30 évet) jelentette országos szinten. A legalacsonyabb kamat országosan 3% volt (CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott lakáshitel). Ingatlanérték tekintetében Budapesten található a legmagasabb értékű ház, amely 305 millió forintos vételárral találhatott új tulajdonosára, és amelynek a finanszírozásához 190 millió forint hitelt igényelt az ügyfél. Nyugat-Magyarországon 300 millió forint, míg Kelet-Magyarországon 263 millió forint volt a legmagasabb árú értékesített ingatlan. Érdekes tény továbbá, hogy az év során a legeredményesebb szakértő több mint 150 egyedi ügyletben működött közre. De volt olyan eset is, ahol egyetlen ügyfélnek indított több mint 10 db lakástakarékpénztári megtakarítást egyik kollégánk.

Hazai hitelpiaci legek 2023-ból

Milyen előnnyel járhat az, ha pénzügyi szakértőhöz fordul az ember 2024-ben?

Lássuk a Credipass kollégái segítségével véghez vitt sikersztorikat:
„Pénzügyi szakértőink minden esetben megtalálják az ügyfél számára legjobb megoldást, legyen szó otthonteremtésről, biztosításról, megtakarításokról vagy más pénzügyi termékről, kérdésről. Mindennapi sikersztorijaink között vannak a gyors és zökkenőmentes lakáshitel-ügyintézések, az akár egy napon belül igényelt és folyósított személyi kölcsönök, de rendkívül sok olyan esetről is beszámolhatunk, ahol kollégáink világítottak rá: a pár vagy család jogosult lehet olyan állami támogatási összegekre, konstrukcióra amelyekkel milliókat nyerhetnek, spórolhatnak jövőbeli otthonuk vásárlása során.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

Erre jó példa az a magyar család, akik a Credipass szakértője segítségével „találtak” plusz 14 millió forint támogatási összeget, amelyre nem is számítottak. Ebből is látszik, hogy hozzáértő szakértőhöz fordulni kifizetődő, hiszen a család jogosult volt CSOK támogatásra (600 ezer forint), kaptak 7,5 millió forint ÁFA adóvisszatérítési támogatást, valamint a CSOK miatt a vásárlásnál élhettek az illetékmentességgel is, amely az ingatlan értékének 4%-a, ebben az esetben 6 millió forint volt. Így szakértői segítséggel és közbenjárással nem csak plusz tudásra, de plusz pénzre is szert tettek, amelyből könnyebben és gyorsabban valósíthatták meg álmukat: egy új, közös családi otthont.

Borítókép forrása: Shutterstock