Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

Megmondta az OTP, mennyiért adja az új kamatplafonos lakáshiteleit 2024-től

Már most közzétette az OTP, hogy milyen feltételekkel nyújt lakáshiteleket 2024. január 1-től. Az új kamatok alapján továbbra is a januártól 8,5 százalékról 7,3 százalékra csökkenő aktuális kamatplafon közelében lesznek a THM-jei. Az elérhető kamatkedvezményeket azonban szűkíti – írja a Bank360.hu.

Szokatlanul korán, már december közepén közzétette a 2024. január 1-től érvényes lakáshitelkamatait az OTP. Ennek az lehet az oka, hogy a múlt keddi bejelentés alapján január 1-től a jelenlegi 8,5 százalékról 7,3 százalékra csökken a bankok által önkéntesen vállalt kamatplafon a lakáshitelekre.

Ez a gyakorlatban a teljes hiteldíj mutató (THM) maximális értékét jelenti. Azaz ennél nem kínálnak majd drágább lakáscélú jelzálogkölcsönöket a pénzintézetek. Ennek ismeretében a bankok már akár most is elég jól meg tudják határozni, milyen kamatkondíciókat kínálnak 2024 elejétől.

Kamatcsökkentés

A legszorgalmasabb a Gránit Bank volt, amelyik már december 15-től olyan kamatcsökkentést hajtott végre, amellyel a csak januártól élő 7,3 százalékos THM-plafon alatti lakáskölcsönt kínál. A 6,8 százalékra levitt kamat alapján 7,13 százalékos THM-mel adja a lakáshiteleit az átlagügyfeleknek is.

Az általános ajánlatok alapján eddig is a Gránit számított a legolcsóbb kölcsönt kínáló banknak. Hiszen a mostani csökkentés előtt is már 7,49 százalékos THM-mel lehetett nála lakáshitelt felvenni. Azaz 1 százalékkal olcsóbban, mint a jelenlegi 8,5 százalékos kamatplafon. Az új ajánlatában a 7,3 százalékhoz képest már nem engedett ennyit. De a többi bank kondícióit megismerve még módja lesz csökkenteni január 1-ig vagy azt követően.

Megmondta az OTP, mennyiért adja az új kamatplafonos lakáshiteleit 2024-től

A legnagyobb lakossági bank az idénre ugyan nem csökkentett tovább, de közzétette, hogy januártól milyen kamatokat kínál a lakáscélú hiteleire. A hirdetményében foglaltak alapján 2024-től is az aktuális kamatplafon közelében lévő THM-ekkel adja majd a lakáskölcsöneit. A Végig Fix hitelkonstrukcióinál a jelenleg 8 százalékos kamatot 6,97 százalékra csökkenti. Mivel a 8 százalékos kamatra most 8,42 százalékos THM-mel kínálja ezt a konstrukciót a Bank360.hu lakáshitel kalkulátora szerint, a 2024-es THM is valamivel a 7,3-as kamatplafon alatt lesz.

Az 1×1 elnevezésű lakáshiteleinél a jelenlegi, 7,8 százalékos kamat 6,87 százalékra csökken január 1-től, és ugyanez történik a zöld kedvezmény eléréséhez szükséges feltételeket megvalósító lakáscélra felvett jelzálogkölcsönöknél is. Amint a számokból látszik, az OTP mindkét esetben szűkíti 0,1 százalékkal az alaphiteleihez képest ezeknek a kölcsönöknek a kedvezményét, így a THM-ben is kisebb lesz a különbség.

A zöld hitelen kívül elérhető kamatkedvezményeket is szűkebbre szabja az OTP. Legalább 700 ezer forint havi jövedelemutalásnál jelenleg 0,2 százalék a kamatkedvezmény, ami havi 1,1 milliótól 0,4-re nő. Januártól ez egységesen 0,1 százalékra csökken a Hűség szolgáltatás keretében.

Borítókép forrása: Shutterstock