2024 július 18

Budapest – több mint 10 százalékra nyílt az árolló az albérletpiacon

A fővárosban az albérletek keresleti és a kínálati díjai között 10 százalék fölé nyílt az árolló júniusban. Közölte a Rentingo.com közösségi albérletkereső, bérbeadó platform az MTI-vel.

A közlemény szerint a kínálati bérleti díjak az áprilisi és májusi csökkenés után júniusban stagnáltak. A bérbeadók átlagosan 239 ezer forintot kértek kiadó ingatlanjukért. Ezzel párhuzamosan a keresleti – bérlők által elképzelt – bérleti díj negyedik hónapja csökken folyamatosan. Júniusban az átlagos árszint 216 ezer forint volt, ami 6 százalékos visszaesés áprilishoz képest. A kínálati ár stagnálása a bérbeadási platform szerint azzal magyarázható, hogy a bérbeadók a felsőoktatásban tanulók június végétől tapasztalható növekvő érdeklődése és várható rohama miatt egyelőre inkább kivárnak.

Rámutattak, hosszú évek tévhite a piacon, hogy a diákok rohama a ponthatárok július végi kihirdetésével kezdődik. Ezzel szemben már június végén elkezdik a keresést azok, akik jelenleg is a felsőoktatásban tanulnak, de albérletet váltanának. Valamint azok az elsőévesek is, akik a tanulmányi eredményeik alapján szinte biztosak az egyetemre történő bejutásban. Egyúttal kiemelték, hogy a legerősebb hatással a nyári albérletpiacra a külföldi diákok vannak. Ők szintén nem a ponthatárokat várják. Ők már az elmúlt 3 hétben is jelentős aktivitást mutattak. A bérbeadási platformra újonnan regisztráló bérlakást keresők között a külföldiek aránya az általános 15 százalékhoz képest 27 százalékra ugrott.

Mozgalmas nyári hónapok

A Rentingo.com szerint a nyári hónapok nagy kérdése lesz, hogy a felsőoktatásba újonnan bekerülők ellensúlyozni tudják-e a hónapok óta folyamatosan csökkenő fizetőképességet, illetve meddig tartanak ki a bérbeadók: maradnak-e optimisták, vagy az elmúlt hónapokhoz hasonlóan igazodni kezdenek a keresleti apályhoz. Az új tanévre készülő egyetemistáknak azt tanácsolták, hogy időben kezdjék a tájékozódást, hiszen aki későn áll neki az albérletkeresésnek, feltételezhetően drágábban tud majd a későbbiekben bérelni.

Továbbá fontos, hogy az albérletpiacon a kiadó szobák számítanak a legolcsóbb terméknek, ezek mindig hamarabb kelnek el, ezért érdemes lakótársakkal összeállva közösen egy egész lakást bérelni – írta közleményében a bérbeadási platform.

A Rentingo.com összeköti a bérbeadókat, a bérlőket és a szobatárskeresőket. A platform regisztrációval szűri a felhasználókat, elsődleges célja, hogy átláthatóvá tegye a lakáskiadás folyamatát a hirdetés megfogalmazásától, a bérbeadó és bérlő bemutatkozásán és beazonosíthatóságán keresztül a bérleti szerződés megkötéséig.

Képek forrása: Shutterstock