2024 július 16

Nem fékez a lakáspiac

“Ugyanakkor az új lakások piacának élénkülésére utal, hogy tavaly az eladásra épített új lakásokból 5193 darab kelt el, ami jelentős, 67 százalékos növekedésnek felel meg. Az is tény, hogy a válság előtti szinttől még messze vagyunk, 2007-ben például 18 ezer új lakás épült eladási céllal. Optimizmusra ad okot, hogy a lakásépítési kedv tavaly kiugró volt, 2,5-szeresére nőtt az új lakásokra kiadott engedélyek száma. Emiatt fordulat lesz a lakáspiacon belül. Arra számítunk, hogy az új lakások egyre jelentősebb részesedést kapnak a teljes lakáspiaci forgalomból” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

Hol, mennyivel nőttek az árak?

A lakásárak tavalyi, egész éves alakulásra is passzol a korábbi folyamatokhoz, azaz folytatódott a lassan három éve tartó drágulás. A használt lakások 2016-ban országos átlagban az előzetes hivatalos adatok szerint 7 százalékkal, az újak jóval nagyobb mértékben, több mint 19 százalékkal drágultak. Az ingatlan.com szakértője azonban kiemelte, hogy jelentős eltérések vannak az országon belül. A használt lakások átlagára Budapesten például 17 százalékkal nőtt tavaly az előző évhez képest.

Ezzel párhuzamosan a nyugat-dunántúli térségben a használt lakások ára 4 százalékkal nőtt, az észak-alföldi térségben pedig 1,4 drágulás következett be. A szakember azt is elmondta, hogy az új lakóingatlanok szinte minden térségben két számjegyű drágulást értek el, Budapesten például 24 százalékos áremelkedést produkáltak.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

“A települések mérete alapján is jelentősek a különbségek. A főváros mellett a megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban volt komolyabb áremelkedés, az ottani használt lakások ára átlagosan 17, illetve 10 százalékkal nőtt, ezzel szemben a községekben mindössze 1,6 százalékos volt az áremelkedés” – tette hozzá Balogh László.

Ez a forgatókönyv várható

A friss adatok egyértelműen bővülő lakáspiacról tanúskodnak, az ingatlan.com szakértője az idei évben is élénk piacra számít: “Az idei év első négy hónapjában a magánszemélyek tavalyhoz hasonlóan több mint 25 ezer lakóingatlant hirdettek meg eladásra, az érdeklődők száma viszont 12 százalékkal nőtt”. Szerinte a fokozatosan piacra kerülő új lakások iránti kereslet mellett a használtak iránt is lesz érdeklődés.

“Árcsökkenésre nem számítunk, legyen szó használt vagy új lakásról. Bár a kínálat bővül, a kereslet erős. Ugyanakkor a különböző országrészek, megyék, városok és a fővárosi kerületek között továbbra is jelentős különbségek lehetnek.” – mondta Balogh László.

A lakáspiac hosszabb távú kilátásaira utalva azt is elmondta, hogy jelenleg ugyan jelentős aktivitás mutatkozik a lakásfejlesztők körében, ugyanakkor a lakásépítési kedvet alapvetően befolyásolhatja a lakásépítési áfa esetleges változása. A jelenlegi szabályok ugyanis 2019 végéig biztosítják a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcsot erre, ha utána visszamegy a korábbi szintre, akkor az kedvezőtlen hatással lehet a piacra, a várható áremelkedés miatt.