2024 június 24

Mi lesz a minimálbérrel?

Íme a javaslatok

Gaskó István elmondta, hétfőn ülésezett a Liga elnöksége, amelyen a bértárgyalások megkezdése is téma volt. Szeretnék elérni, hogy a minimálbér – ha több lépésben is – érje el a létminimum összegét, a reálbér emelkedése pedig legyen minden évben legalább akkora, mint a GDP növekedése. Ezeket a javaslatokat azonban még a Liga Tanács elé kell terjeszteni – tette hozzá.

Az elnökség tárgyalt a 2014. december 28-án aláírt bérmegállapodásról is, amelyben az is szerepel, hogy a Munka törvénykönyvével, a sztrájktörvénnyel és a korkedvezményes nyugdíj kivezetésével felmerülő nehézségeket a Munka törvénykönyvében kompenzálni kellene. Erre a tavaszi ülésszakon nem került sor.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A Liga indítványozza, hogy induljanak újra erről a tárgyalások. Amennyiben nem látszik haladás, a Liga elszánt arra is, hogy akár nyomásgyakorló eszközöket használjon annak érdekében, hogy a megállapodás létrejöhessen – mondta Gaskó István.

Sok konfliktust megszüntethettek volna

Kitért arra is: a Liga elnöksége nagyon sajnálja, hogy a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazás „elhalálozott”, hiszen ez gyógyír lett volna arra a sok konfliktusra, amelyek az elmúlt öt évben keletkeztek azzal, hogy megszüntettek mindenféle kedvezményes nyugdíjazást.

A Liga álláspontja az, hogy rugalmassá kellene tenni a nyugdíjba vonulás lehetőségét, hadd döntse el a munkavállaló, egészségügyi, mentális szempontból tudja-e tovább vállalni a munkát – közölte.

Együttműködnek a hatóságokkal

A szakszervezeti vezető beszélt arról is, hogy az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) kizárása a Liga szakszervezeti konföderációból nem örökre szól.

„Abban az esetben, ha ezt a problémát meg tudják oldani, hogy az elnökük nem mint egy elszabadult ágyúgolyó a díszletek közül működik a magyar médiában, hanem megfontolt testületi döntések vannak a cselekedetei mögött, abban az esetben természetesen a Ligához benyújtott felvételi kérelem nem biztos, hogy eredménytelen lesz” – fejtette ki.

A VDSZSZ Szövetség és a VDSZSZ Szolidaritás ügyében indított nyomozás kapcsán Gaskó István újra megerősítette, hogy VDSZSZ Szövetség és a Liga Szakszervezetek munkatársai és tisztségviselői mindenben együttműködtek a hatósággal. Negyven-ötven dossziét vittek el, a Liga saját forrásaival való gazdálkodást dokumentáló iratokat.

A szakszervezeti vezető ezúttal is úgy foglalt állást, hogy a VDSZSZ Szolidaritás által a Ligának adott kölcsönök jogszerűek voltak, a szakszervezet szabályszerűen gazdálkodik. Hozzátette, 2014. december 31-ig minden kötelezettségét teljesítette a Liga, és így lesz ez 2015-ben is.