2024 június 17

Megvenni, felújítani, eladni! Ennyire egyszerű lenne?

Hogyan alakulnak az árak?

A lakáspiacon az egyik legfontosabb mutató az átlagos négyzetméterár, de még ugyanabban a városban, kerületben is jelentős lehet a szórás. Az egyes ingatlanok esetében az elhelyezkedés mellett leginkább a lakások minősége határozza meg az árat. Az ingatlan.com szakemberei arra voltak kíváncsiak, hogy az eladók által „felújítandó”, „normál”, illetve “jó állapotú, felújított” kategóriába sorolt lakások hirdetési árai hogyan alakulnak az adott budapesti kerületekben, valamint a megyeszékhelyeken.  

„Szeptember végén közel 300 ezer hirdetésnél vizsgáltuk az állapotot és a hirdetési árat – komoly különbségek adódtak. Fontos, hogy a lakások állapotát az eladók határozták meg, ami szubjektív elem, de a nagyságrendeket jól mutatják az eredmények” – mondta Balogh László, az ingatlan.com szakértője.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A normál állapotúnak tartott lakások esetében az országos átlagos négyzetméterár 281 ezer forint, a felújítandók esetében 258 ezer forintos eredmény született, a jó állapotú lakásoknál pedig 348 forintot tett ki a hirdetési átlagár.

„Tehát az országos átlagokat nézve a felújítandóként meghirdetett lakásoknál 35 százalékkal magasabb árat kérnek a lakásukat jó állapotúnak mondó tulajdonosok” – emelte ki Balogh László.

Óriási különbségek a budapesti kerületekben

Látványos különbségeket mutatnak a budapesti, azon belül is a kerületi adatok. A legdrágább budapesti városrész az V. kerület: a felújítandó lakásokat átlagosan 515 ezer forintért hirdetik, a normál állapotúakat 568 ezer forintért, a jó állapotúként hirdetett lakóingatlanokért pedig 700 ezer forintot kérnek négyzetméterenként. Ebből az is látszik, hogy a jó állapotú V. kerületi lakások a normál lakásoknál 23 százalékkal, a felújítandóknál pedig 36 százalékkal drágábbak.

Három olyan budapesti kerület van – a III., a VI. és a IX. -, amelyben a jó állapotú lakások hirdetési ára több mint 50 százalékkal haladja meg a felújítandókét. A IX. kerületben a normál lakásoknál a 321 ezer forintra jött ki az átlagos négyzetméterár, a felújítandóknál ugyanez az érték 273 ezer forintra rúgott, a jó állapotúaknál pedig 419 ezer forintot tett ki. Az V. kerületen kívül az I., a II. és a XII. kerületben  a jó állapotú lakásoknál 500 ezer forintnál magasabb az átlag.

Mérlegeljük a felújítási költséget is

Az összesített budapesti adatokkal számolva az is kiderül, hogy a felújítandó lakásoknál az átlagos négyzetméterár 278 ezer forint, a normál állapotúaknál 310 ezer forint, a jó állapotúaknál pedig 386 ezer forint.

Egy átlagos, 60 négyzetméteres felújítandó lakást 16,7 millióért hirdetnek, míg normál állapotban már 18,6 millió forintra ugrik az ár, ha pedig jó állapotúként hirdetik, akkor 23 millió forint feletti összeg jön ki. Az ingatlan.com szerint fontos, hogy ezek átlagértékek, és az állapot szerinti bontás ellenére is lehetne szórások az egyes kerületekben.

”Az adatokból azt látjuk, hogy az ingatlanpiacon tapasztalható árrobbanás mellett jó üzlet lehet olcsóbban megvásárolni egy kevésbé jó állapotú lakást, és azt felújítani. Érdemes mérlegelni azonban a felújítás várható ráfordításait is: az egyes felújítási munkálatok költségei ugyanis nagy különbséget mutatnak.”

„Nem mindegy, hogy egy lakásban egy tisztasági festésen kívül csak a burkolatokat kell esetleg kicserélni vagy pedig gépészeti, vezetékezési és falbontási munkálatok is szükségesek.” – fogalmazott Balogh László.  

Mi a helyzet a megyeszékhelyeken?

A megyeszékhelyeket nézve Győrben a legmagasabbak az árak: állapottól függően 226-289 ezer forintért hirdetik a  lakások négyzetméterét. A második Debrecen, ahol 187-251 ezer forint között mozognak az árak, a harmadik helyen pedig Székesfehérvár áll, utóbbi megyeszékhelyen a felújítandó lakások négyzetméterára 175 ezer forint, a normál állapotúaké 200 ezer forint, a jó állapotúként hirdetett lakásoknál pedig 225 ezer forint.

A megyeszékhelyek közül Salgótarjánban a legalacsonyabbak az árak, még a jó állapotúként hirdetett lakásokért is kevesebb, mint 100 ezer forintot kérnek, ebben a kategóriában 98 ezer forint az átlagár. A normál állapotú salgótarjáni lakások négyzetmétere 85 ezer forint, a felújítandóké pedig 74 ezer forint.