2024 július 23

Kortársak Londonban

Hirst nagyjából 25 millió fontot és több mint egy évtizedet áldozott a dél-londoni Newport Street Gallery megszületésére, és az ingyenesen látogatható intézmény első tárlatát egy kevésbe ismert művésznek, a 2011-ben elhunyt John Hoyland brit absztrakt festőnek szentelte, akinek munkáival még diákkorában ismerkedett meg.

A két férfi 1992-ben találkozott először. Hirst 2009 óta gyűjti Hoyland munkáit és saját maga válogatta össze a neki szentelt első tárlat anyagát is. A kiválasztott 33 alkotás között színes csíkokkal, négyzetekkel és téglalapokkal teli hatalmas vásznak is sorakoznak. A Hoyland egy festményéért árverésen kifizetett eddigi legmagasabb összeg 185 ezer font (77,7 millió forint) volt 2008-ban.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A galéria következő tárlatairól egyelőre még nem tudni semmit, Hirst ugyanis nem szeretne ígéretekbe bocsátkozni, hogy később szabadon megváltoztathassa az elképzeléseit. Annyi biztos, hogy a tárlatok anyaga kivétel nélkül Hirst saját, Murderme-gyűjteményéből fog kikerülni, amely bővelkedik Bacon, Warhol, Picasso, Giacometti, Richard Hamilton és Koons alkotásaiban.

A 3437 négyzetméteren elterülő galériát egy sor viktoriánus téglaépület átalakításával álmodta meg a Caruso St. John építésziroda. A hat kiállítóterem mellett előcsarnok, könyvesbolt és étterem is található a komplexumban, ahol azonban a formaldehidben „tartósított” teheneiről és cápáiról híres Hirst egyetlen saját munkáját sem fogják kiállítani – írta a The New York Times online kiadása.