Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Létrejön Rogán minisztériuma

A parlament 110 igen szavazattal, 30 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el a kormányzati törvénymódosításokat, amelyeket Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kezdeményezett. 

Így épül fel az új tárca

A harmadik Orbán-kormány tizedik tárcáját, a Miniszterelnöki Kabinetirodát a kormányfő kabinetfőnökeként, miniszteri rangban Rogán Antal, a Fidesz korábbi frakcióvezetője irányítja majd. 

A kihirdetését követő napon hatályba lépő törvénymódosítás azt is rögzíti, hogy a kormányfő munkáját a Miniszterelnöki Kabinetirodán működő Miniszterelnöki Programiroda segíti. A főosztályokra és osztályokra tagozódó programirodát államtitkár vezeti, akinek tevékenységét a miniszterelnök közvetlenül irányítja. 

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Lázár János kezdeményezése alapján az idei költségvetés módosítását is jóváhagyták a képviselők 111 igen szavazattal, 52 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett. Ez alapján a büdzsé kiegészül a Miniszterelnöki Kabinetiroda fejezettel. A módosítás szerint a felmerülő források biztosítását a kormány saját hatáskörben rendezi. 

A miniszterelnök munkáját segíti a kabinetiroda

Az előterjesztések benyújtásakor Rogán Antal azt nyilatkozta, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda nem egy szakminisztérium, hanem a kormányfő munkáját segítő kormányzati szerv, „elsődleges dolga az, amit a miniszterelnök feladatként meghatároz”. 

A Miniszterelnöki Kabinetiroda a kormányzati kommunikációért is felel majd. Emellett – mint arról Rogán Antal a múlt héten beszélt – a kabinetiroda keretein belül egy nemzeti konzultációs központ is működhet a jövőben.