2024 február 29

Ki lehet zárni tagokat az unióból?

„A kizárás nem megoldás az adósságválságra. Ha az euróövezet szétesik, az az összes európai intézmény szétesését is magával vonja” – vélekedett Temisztoklisz Dimidisz a Kurier című újságban.

Michael Spindelegger osztrák alkancellár-külügyminiszter, a kisebbik osztrák kormánypárt elnöke előző nap ugyancsak a Kuriernak nyilatkozva úgy vélekedett, az euróval szembeni bizalom helyreállítása érdekében módosítani kell az uniós szerződéseket, hogy szükség esetén ki lehessen zárni tagokat a valutaunióból, „ha nem tartják be a kötelezettségeiket”.

Egy ilyen javaslat „kapóra jön a spekulánsoknak”, romboló hatású, és aláássa az adósságválságba került országok erőfeszítéseit, hogy kikerüljenek a válságból – mondta a görög nagykövet.

Werner Faymann osztrák kancellár pénteken közleményben tudatta, nem ért egyet Spindelegger kijelentésével.

Az esetleges előnyök, amelyet az euróövezet szétesése jelentene egyes országokra nézve, messze meghaladnák a károkat – vélekedett. „Ha az euróövezet kormányai úgy döntenének, hogy nem segítenek többé egy másik tagállamot, akkor az most is gyakorlatilag arra kényszerülne, hogy kiváljon a valutaunióból. Egy euróövezeti ország államcsődje azonban beláthatatlan következményekkel járna egész Európára nézve” – érvelt az osztrák kormányfő.