2023 december 03

Egyszerűbb lesz a lízingelés

Az IFRS16 azokat a vállalatokat érinti, amelyek az IFRS (International Financial Reporting Standards) szerint készítik el éves beszámolójukat. Ennek megfelelően a magyarországi vállalkozások többségét, illetve a kkv-szektorba tartozó cégek jó részét az új szabályozás nem érinti.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

Az új, az IAS17-et váltó IFRS16 szerint a kivételek közé nem tartozó ügyletet a lízingbe vevőnek kell megjelenítenie a pénzügyi kimutatásaiban. Az új modell értelmében a mérlegben az eszközök között a használati jogot megtestesítő eszközt, forrás oldalon pedig a lízingkötelezettséget kell kimutatni, míg az eredménykimutatásban a korábbi bérleti díj helyett értékcsökkenés és kamat jelenik meg.

Főleg a nagyvállalatoknak fontos

„Az új szabályrendszer létrehozásakor kiemelten fontos szempont volt, hogy a vállalati pénzügyek elemzésekor a jellemzően lízingelt, nagyobb értékű eszközök is láthatók legyenek, mint például az épületek, a gépjárműflotta vagy akár a repülőgépek. A lízingszerződések költsége és futamideje, vagyis a lízingszolgáltatás az új rendszerben sem változik, vagyis továbbra is a tartósbérlet marad a piac jelenleg elérhető legelőnyösebb finanszírozási formája” – magyarázza Csúzi Zsolt, az Arval Magyarország Kft. pénzügyi igazgatója vezetője.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

„Az átállással járó egyszeri kellemetlenségen túl az IFRS16 sokat segít majd abban, hogy a vállalatok közép- és hosszú távon tudatosabban, átláthatóbban tervezhessék pénzügyeiket – ez különösen fontos a több száz, több ezer gépjárműből álló flottát működtető nagyvállalatok esetében. Az Arval ügyfelei számára az átállási időszakban természetesen minden szakmai támogatást megad lízingszerződéseik további optimalizálásában, és hogy minél gördülékenyebb legyen az átmenet az új sztenderd szerinti könyvelésre” – teszi hozzá.

Pénzügyi-számviteli hatásait tekintve az új szisztéma tehát egyaránt növeli az eszközök és a kötelezettségek mértékét, növekszik majd a mérlegfőösszeg és az EBIDTA. Az IFRS16 a 2019. január 1-jén kezdődő üzleti évtől lesz kötelező. Az IFRS15-ös rendszert alkalmazó cégek azonban akár már jövőre, 2018-tól is átállhatnak.