2023 november 28

Macron a franciák új elnöke

Európa-szerte fokozott érdeklődés követte a franciaországi voksolást, hiszen az ötödik köztársaság megalapítása óta – csaknem 60 éve – ez volt az első alkalom, hogy egyik nagyobb jobbközép vagy balközép párt jelöltje sem jutott be az elnökválasztás második fordulójába.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A 39 éves Emmanuel Macron egy éve hozta létre a magát a hagyományos jobb- és baloldali pártok fölé helyező En Marche! (Indulás!) nevű politikai mozgalmát.

Merkel gratulált

Twitter-üzenetben gratulált Emmanuel Macron választási győzelméhez vasárnap este Angela Merkel német kancellár.

„Az Ön győzelme az erős és egyesült Európa, a francia-német barátság győzelme” – hangsúlyozta a német kancellár üzenetében, amelyet szóvivője, Steffen Seibert ismertetett Twitter-oldalán német és francia nyelven.

A francia elnökválasztás második fordulója előtti kampányban Angela Merkel mindvégig Emmanuel Macront támogatta Marine Le Pennel szemben.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Sigmar Gabriel külügyminiszter, alkancellár megkönnyebbülésnek nevezte Emmanuel Macron győzelmét. A szociáldemokrata (SPD) politikus az ARD országos köztelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta: Németországnak és Európának segítenie kell Franciaországnak, hogy Macron elnöksége sikeres legyen, különben az a veszély fenyeget, hogy a következő elnökválasztást Marine Le Pen nyeri meg.

A segítség azt jelenti, hogy szakítani kell a „pénzügyi ortodoxiával”, államháztartási, költségvetési mozgásteret kell biztosítani a tervezett reformok végrehajtásához – mondta Gabriel.

Az Angela Merkel vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetség által képviselt szigorú – a költségvetési hiány és az államadósság csökkentését a középpontba helyező – irányvonalra utalva aláhúzta, hogy Németországnak nem szabad úgy viselkednie Franciaországgal, mint egy tanárnak a diákjával.

Üzent May és Juncker

Gratulált Emmanuel Macron választási győzelméhez vasárnap este Theresa May brit miniszterelnök. A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint May a rövid üzenetben „forró gratulációit” küldte a francia elnökválasztás győztesének az elért sikerhez. „Franciaország az egyik legszorosabb szövetségesünk, és készen állunk az együttműködésre az új (francia) elnökkel számos olyan kérdésben, amelyeket egyaránt elsődleges fontosságúnak tartunk” – fogalmaz üzenetében Theresa May.

Boldog vagyok, hogy a franciák az európai jövőt választották – közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében vasárnap este arra reagálva, hogy az exit poll felmérések szerint Emmanuel Macron nyerte meg a francia elnökválasztás második fordulóját. A bizottsági elnök hozzátette: együtt Európáért!