Rendkívüli Hírek:

2023 május 30

Arany: Hálaadáskor

A hálaadás ünnepén természetesen zárva van a COMEX tőzsde, emiatt marginális forgalommal egyéb tőzsdék jegyzik az aranyárat, amely egy dolláron belüli elmozdulást mutat csütörtökön.

ARANYVÉLEMÉNY

Az aranyat ösztönzik az amerikai és az EKB  monetáris politikájától várt további könnyítések elvárásai, amit legközelebb a december 11-12-i FED FOMC  (Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság) tárgyalása alapozhat meg.A FED jelenleg két programot futtat párhuzamosan, egyik, az Operation Twist, a FED portfóliójában tartott kötvények átlagos lejáratát kívánja hosszabbítani, rövid lejáratú kötvények eladásával és hosszabb lejáratúak vételével. Ezzel a rövid lejáratú kötvények árfolyamát csökkenti,hozamukat növeli, míg a hosszú kötvények árfolyama növekszik és hozamuk csökken. A FED jövőre azért nem tudja folytatni a Operation Twist programot, mert a portfóliójában levő rövid lejáratú kötvények kimerülőben vannak. Így a FED csupán közvetlen eszközvásárlási programokban gondolkozhat, ami az aranyárat visszatekintve, mindig emelte. A másik programot QE 3 néven tartjuk nyilván,amely során a FED havonta 40 milliárd dollár értékben ügynöki, jelzálog-fedezetű  kötvényeket vásárol.

Összefoglalva mindkét program emeli az aranyárat.

Ehhez jön a fiskális szakadék, amely a költségvetés megkurtítását és adóemelést jelent ez idő szerint, ami szintén pénzügyi enyhítés irányába ösztönzi a FED politikáját, ami aranyár emelkedését hordozza magában.

A sárga fém áremelkedését paradox módon, az éppen aktuális javuló gazdasági adatok korlátozzák, mivel azok a programok nagyságának növelése ellen hatnak (a javuló gazdaság kisebb ösztönzésre szorul).

Az európai gazdasági adatok továbbra is egyre romlanak.

Az Currency: eur olasz, szeptemberi, éves szintre számított ipari értékesítés -5,4 %-os csökkenést mutatnak.

A Currency: eurnémet termelői árindex októberben, éves szinten 1,5 %, vagyis az infláció még nem látszik.

ACurrency: eur francia beszerzési menedzser index novemberben 44,7 (okt: 43,7)

A Currency: eurnémet beszerzési menedzser index novemberben 46,8 (okt:46)

Az Currency: eur euróövezet beszerzési menedzser index novemberben 45,8 (okt: 45,7).

 A Currency: jpy japán alapkamat változatlanul 0,1 % maradt, de a deflációból 12 év után sem látszik kiút.

Az Currency: usd USA növekvő 894 ezer építkezés kezdetéről  számol be októberben (szept:863 ezer).

 AzCurrency: usd  USA első ízben munkanélküli segélyért folyamodók heti létszáma ( nov.16.) 410 ezer, (előző hét: 451 ezer).

A Currency: cnykínai Conference Board vezető index jól alakult, októberben 245 a szeptemberi 241 után.

A Currency: cnykínai HSBC Flash Feldolgozóipari Beszerzési Menedzser index novemberben végre növekszik, 50,4 %, ami már bővülést jelent, az októberi 49,5 után.

Aranyártáblázat

Napi aranygrafikon

 Ki kell emelnünk, hogy a mértékadó amerikai aranypiacokon szünnap van.

 Heti aranygrafikon

Havi aranygrafikon

EUR/USD devizapáros napi alakulása