2024 február 28

PepsiCo – Felemás a kép bevétel csökkent, a profit nőtt

A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be. A közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.

A PepsiCo azt közölte, hogy a december végével záródott negyedévben a bevétele 0,5 százalékkal, 27,850 milliárd dollárra csökkent. Az egy évvel korábbi 27,996 milliárd dollárról. Az elemzők ezzel szemben növekvő, 28,4 milliárd dolláros bevételre számítottak. A tavalyi negyedik negyedévben 2020 első negyedéve óta először zsugorodott a társaság negyedéves bevétele éves szinten. Az árfolyamhatások 1,5 százalékkal csökkentették a nettó árbevételt. A PepsiCo adózott eredménye a tavalyi utolsó negyedévben 1,324 milliárd dollárra emelkedett. Miután egy évvel korábban 535 millió dollárra csökkent egy egyszeri, 1,5 milliárd dolláros leírás miatt. Az egyszeri tételek nélküli részvényarányos nyereség 1,78 dollár volt. Nagyobb a szakértők által várt 1,72 dollárnál és az előző év azonos időszakában jegyzett 1,67 dollárnál.

A 4,5 százalékos organikus (árfolyam-ingadozásoktól és vállalati akvizíciós hatásoktól megtisztított) bevételnövekedés az átlagos eladási árak 9 százalékos növekedésének és az értékesítési volumen 4 százalékos csökkenésének köszönhető. A PepsiCo az utóbbi negyedévekben részben a magasabb nyersanyagköltségek miatt emelte árait. A kereslet azonban a növekvő árak hatására gyengült, különösen Észak-Amerikában és az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

A francia Carrefour, Európa egyik legnagyobb áruházlánca januárban bejelentette, hogy a továbbiakban négy európai országban nem szerepelnek kínálatukban a PepsiCo termékei „az elfogadhatatlan áremelések miatt”. A tavalyi teljes pénzügyi évben a PepsiCo adózott eredménye az egy évvel korábbi 8,98 milliárd dollárról 9,15 milliárd dollárra nőtt, a bevétele 5,9 százalékkal, 91,471 milliárd dollárra bővült, az organikus bevételnövekedés pedig 9,5 százalék volt – ismertette a távirati iroda.

A cég az idei évre legalább 4 százalékos organikus bevételnövekedésre és legalább 8 százalékos egyszeri tételek nélküli részvényarányos nyereségnövekedésre számít. A PepsiCo egyben bejelentette, hogy 7 százalékkal, 5,42 dollárra emelte az éves osztalékot.