Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Romlott az üzleti hangulat Svájcban

Romlott az üzleti hangulat az év elején a svájci gazdasági szereplők körében, különösen az exportorientált ágazatokban az ETH Zürich (Eidgenössische Technische Hochschule Zürich) műegyetem KOF gazdaságkutató intézetének   legfrissebb felmérése alapján.

A svájci privátszektor üzleti helyzetének mutatója, amelyet a KOF negyedévente számol ki mintegy 4500 gazdasági szereplő körében végzett felmérés alapján, januárban ismét romlott a jelentés szerint. A részben a svájci frank erejének köszönhető gyenge külföldi kereslet külön terhet ró az exportágazatokra. Kilátásaikat illetően azonban optimistábbnak bizonyultak az őszi felméréshez képest az exportágazatok vállalatai. Az üzleti hangulatindex 13,0 pontra csökkent a decemberi 14,3 pontról. A KOF szerint az egyes gazdasági ágazatokban eltérő irányba mutat az aktuális üzleti helyzet megítélésének a mutatója. A feldolgozóiparban ismét kedvezőtlen a helyzet. Az iparban a vállalatok több mint fele a kereslet hiányára panaszkodik a jelentés szerin  iksmertette a távitati iroda.

A nagykereskedelem, a vendéglátóipar, valamint a pénzügyi és biztosítási szolgáltatók is az egyébként meglehetősen jó üzleti helyzetük romlásáról számoltak be. Az építőipar, és a kiskereskedelem üzleti helyzete gyakorlatilag változatlan maradt. Az egyéb szolgáltatások helyzete még kissé javult is. A kilátásokat illetően viszont a vállalatok számos ágazatban kissé optimistábbak lettek az elkövetkező hat hónapra vonatkozóan, különösen a feldolgozóiparban és a szolgáltató ágazatokban. A nagykereskedelemben enyhült a pesszimizmus, a kiskereskedők, a pénzügyi és biztosítási szolgáltatók viszont borúsabban látják a jövőt. A munkaerőhiány egyetlen gazdasági ágazatban sem enyhült, viszonylag nagy a kereslet a megfelelő foglalkoztatottak iránt, létszámbővítést azonban kevesebb vállalat tervez mint korábban. https://kof.ethz.ch/en/news-and-events/media/press-releases/2024/02/business-tendency-surveys.html