Rendkívüli Hírek:

2024 február 21

„Az izraeli gazdaság szilárd és egészséges alapokon nyugszik”

Amír Jaron izraeli jegybankelnök azt válaszolta Izrael adósbesorolásának leminősítésére, hogy az izraeli gazdaság szilárd és egészséges alapokon nyugszik. Jelentette a The Marker című gazdasági újság hírportálja vasárnap.

„Fontos, hogy a kormány és a kneszet foglalkozzon a Moody’s jelentésében felvetett gazdasági kérdésekkel”. Hangsúlyozta az izraeli jegybank, a Bank of Israel elnöke, Amír Jaron a Moody’s pénteki döntésére, melyben az ország történetében először leminősítette A1-ről A2-re az ország adósbesorolását.

A Moody’s jelentése negatív kilátásokat is csatolt a döntéshez. Ami azt jelenti, hogy valószínűnek tartják, hogy belátható időn belül még tovább rontják az ország hitelminősítését. „Izrael Állam a múltban élt már át geopolitikai válságokat olyan időszakokban, amikor a GDP-arányos adósság sokkal magasabb volt. Soha nem késlekedett a kormány az adósságtörlesztéssel. Ebben az összefüggésben nem szabad megfeledkezni a magas növekedési potenciálról és a folyó fizetési mérleg strukturális többletéről sem”. Emelte ki a jegybankelnök. „A piacok és a hitelminősítő cégek izraeli gazdaságba vetett bizalmának növeléséért fontos, hogy a kormány és a parlament, a kneszet gondoskodjon a jelentésben megjelölt gazdasági kérdések megoldásáról.”

„Már több lépést is bemutattak ennek szellemében, köztük a 2024-es költségvetés jóváhagyását a kneszetben az abban foglalt valamennyi kiigazítással együtt”- emlékeztetett a gazdasági vezető. „Az izraeli gazdaság szilárd és egészséges gazdasági alapokon nyugszik, miközben az innováció és a technológia terén világelső. A múlt nehéz időszakaiban tudtuk, hogyan lehet kilábalni és gyorsan visszatérni a gyarapodáshoz. Az izraeli gazdaságnak megvan hozzá az ereje, hogy ez ezúttal is így legyen” – zárta sorait.

"Az izraeli gazdaság szilárd és egészséges alapokon nyugszik"

Az izraeli kormány adóssága 2023 harmadik negyedévének végén mintegy 1080 milliárd sékel (mintegy 105 ezer milliárd forint) volt. Azóta tovább nőtt a háborús költségek és a sékel gyengülése miatt. Az izraeli kormánynak növelnie kellett kötvénykibocsátását a hiány finanszírozása érdekében. Ez a GDP 4,8 százalékára ugrott 2024. január végére, és várhatóan eléri a GDP 6,6 százalékát az év végére.

Borítókép forrása: Shutterstock