2023 november 28

Nem változtak érdemben a globálisan az élelmiszerárak

FAO gabonaárindex Összességében nem változott érdemben az élelmiszerek világpiaci ára szeptemberben. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján pénteken közzétett adatok szerint.

Szeptemberben a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe 121,5 pont lett az augusztusi 121,4 pont után. 14,6 ponttal (10,7 százalékkal) elmaradt az egy évvel ezelőtti szinttől. 38,3 ponttal (24,0 százalékkal) a 2022 márciusában elért történelmi csúcstól. A szeptemberi átfogó mutatóban a növényi olajok, a tejtermékek és a hús árindexeinek csökkenése ellensúlyozta a cukor- és gabonaárindexek emelkedését. A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

FAO gabonaárindex

A FAO gabonaárindexe szeptemberben átlagosan 126,3 pont volt, 1,3 ponttal (1 százalékkal) magasabb az augusztusinál, de 21,6 ponttal (14,6 százalékkal) alacsonyabb a tavaly szeptemberinél. Egyebek között a kukorica ára átlagosan 7 százalékkal nőtt, miután az előző hét hónapban csökkent. A növényiolaj-árindex átlagosan 120,9 pont lett szeptemberben, ami 5,0 pontos (3,9 százalékos) esés augusztushoz képest, ami a második egymást követő havi csökkenés. Az index gyengülését a pálma-, napraforgó-, szója- és repceolaj világpiaci árainak csökkenése okozta. A tejtermékek árindexe szeptemberben átlagosan 108,6 pont volt, 2,6 ponttal (2,3 százalékkal) alacsonyabb az augusztusinál és ezzel már a kilencedik hónapja jegyeztek fel csökkenést.

A szeptemberi index 34,1 ponttal (23,9 százalékkal) alacsonyabb a tavaly szeptemberinél. Idén szeptemberben az összes tejtermék nemzetközi ára csökkent. A FAO húsárindexe szeptemberben átlagosan 114,2 pont lett, 1,2 ponttal (1,0 százalékkal) alacsonyabb az augusztusinál. Szeptemberben a harmadik egymást követő hónapban volt havi csökkenés, és a mutató 6,1 ponttal (5,0 százalékkal) volt alacsonyabb az egy évvel ezelőtti értékhez képest. Szeptemberben csökkent a sertés-, a baromfi- és (ötödik hónapja) a juhhús, miközben drágult a marhahús. A cukorárindex átlagosan 162,7 pont volt szeptemberben, 14,5 ponttal (9,8 százalékkal) magasabb augusztushoz képest, a második egymást követő hónapban regisztráltak havi emelkedés. A szeptemberi mutató 2010 novembere óta a legmagasabb szintre került.

Csökken a termelés Thaiföldön és Indiában

A dráguláshoz hozzájárult, hogy korai előrejelzések szerint csökken a termelés Thaiföldön és Indiában az El Nino időjárási jelenség hatásaként szárazabbá váló időjárás miatt. A drágulást elősegítette a kőolaj magasabb világpiaci ára is. Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb, mint 2021-ben.