Nagyon megváltozott a széljárás a gáz piacán.

Kis túlzással hihetetlen az, ami a gáz árfolyamával történik, ha a néhány héttel ezelőtti hangulathoz viszonyítunk. Akkor még a Gazprom előrejelzése nyomán 4000 dollár feletti 1000 köbméterenkénti gázárról szóltak a hírek, az orosz elnök bizalmasa, Dimitrij Medvegyev pedig 5000 dollárra tette ezt a számot a télre vonatkozóan. Nagyot fordult azóta a világ, a gázár lefeleződött a csúcshoz képest, és emiatt minden magyar háztartás örülhet.

Eljött a fordulat

A gáz árfolyamának elmúlt hetekben látott esése számos tényezőre vezethető vissza. Az Európai Unió vezetése jelezte, hogy készek fellépni az elszálló árak ellen; bár az uniós árplafon ötlete egyelőre nem aratott osztatlan sikert, az ezzel kapcsolatos törekvések mindenképpen lefelé hajtják a tőzsdei árakat. Segítenek az orosz gáz pótlására vonatkozó eredmények is: Azerbajdzsán 30 %-kal több gázt szállítana az Európai Unió országainak, mint tavaly, Izrael pedig a tervek szerint már 2023-ben exportálná az energiahordozót a kontinensre.

Egyelőre nem a Gazprom jóslata szerint alakul a gázár (www.shutterstock.com)

Mindezek mellett az ukrajnai hadi események is a gázár esésének kedveznek. Azzal, hogy Ukrajna jelentős ellentámadásba lendült, jelentősen csökkent Oroszország alkupozíciója, és közelebb kerülhetett a háború befejezése is. Persze ez is jól jelzi, hogy egyáltalán nem könyvelhetjük el, hogy itt is maradnak a gázárak, és nem emelkednek esetleg új csúcsra a következő hónapokban. Az árfolyamot alakító tényezők ugyanis hektikusan változnak, ráadásul a piaci hangulattól is jelentős mértékben függenek.

Örülhetnek a háztartások

A fentiek a szó szoros értelmében mindenkit érintenek, hiszen közeleg itthon is a fűtési szezon. Augusztus végén, amikor 340 euró fölé emelkedett a gázár a holland tőzsdén, akkor már arról olvashattunk elemzéseket, hogy a rezsicsökkentés júliusban bejelentett szigorítása is kevés lehet, és újabb áremelésre is szükség lehet. Jelenleg azonban hasonló, vagy némileg alacsonyabb szinten van a gázár 200 euró alatt, mint a kormányzati bejelentés idején, ami megnyugvást adhat a háztartásoknak. Ahhoz persze, hogy a tavalyi árakat fizessük, még innen is óriási áresésnek kellene, hogy bekövetkezzen – ha ez nem is valósul meg, kétségtelenül sokat enyhülhetett a téllel kapcsolatos félelem a gázárak esésével párhuzamosan.

https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2022/09/azerbajdzsan-segithet-megoldani-az-europai-gazgondokat

Címlapkép forrása: Shutterstock