Nagyot esett a gázár, fellélegezhetnek egyelőre a háztartások és a vállalkozások is.

Az elmúlt hónapokban az egyik legfontosabb tárgya a közbeszédnek az energiaválság. Nem véletlenül: az orosz-ukrán háború és annak következményei ugyanis az egekbe küldték az energiaárakat, különösen igaz ez a gazdaság működéséhez és a háztartások életviteléhez nélkülözhetetlen földgázra. Az elmúlt egy hétben azonban nagyot fordult a világ, ráadásul a forint erősödése is enyhítette a nyomást a magyar energiaszámlán.  

Zuhanó gázár…

Arra a hírre, hogy az Északi Áramlat-1 gázvezetéken nem indította újra Oroszország a gázszállítást Európába, a múlt hét elején még jelentős szárnyalásba kezdett az irányadó gázár a holland gáztőzsdén. Az orosz jóslatok sem voltak túl biztatóak, Dimitrij Medvegyev, korábbi orosz elnök és a Kremlben ma is befolyásos politikus 5000 dollár/1000 köbméter körüli gázárat vizionált a következő hónapokra. A folyamatok elég ijesztőnek hatottak akkor, hideg lakások és leálló ipari létesítmények rémképe villant fel egyre több nyilatkozatban, elemzésben.

Hiába a baljós orosz jóslatok, esik a gázár (www.shutterstock.com)

A fordulatot leginkább az hozta el, hogy az Európai Unióban komolyan felmerült a gázárplafon bevezetése. Bár egyelőre nem tudni, hogy az elképzelésből végül lesz-e gyakorlati szabályozás, mégis fontos jelzés volt ez a piacoknak. Ha ugyanis felmerül az energiaárak állami szinteken való letörése és szabályozása, akkor jóval kevésbé bátran játszhatnak a befektetők is a folyamatos emelkedő árakra. Érdemes lesz a továbbiakban is közelről figyelni az uniós országok és természetesen a földgáztermelő országok nyilatkozatait, a tél közeledtével ugyanis egyre égetőbb kérdés az energiabiztonság Európában.

…felcsillanó remény

Természetesen a fenti folyamatok a magyar háztartásokat és vállalkozásokat is érintik, a rezsicsökkentés júliusban bejelentett módosítása óta ez kiemelten igaz. A gázár nyár közepi szintre való esése ebből a szempontból jó hír, ráadásul a forint erősödése is segíti, hogy olcsóbban jusson az energiahordozóhoz az ország magyar fizetőeszközben kifejezve. Jelentősen csökkent az esélye így annak, hogy további rezsiemelésre lenne szükség a következő hónapokban. A mostani rezsiszabályok enyhítéséhez azonban még további jelentős áresésre lehet szükség, jelenleg is nagyon távol vagyunk ugyanis a háború előtti, pláne a tavalyi gázáraktól.

https://tass.com/economy/1499095

Címlapkép forrása: Shutterstock