2024 július 23

OTP – nagy a jókedv, meddig örülhetünk még?

Folytatta a kisebb megálló után a menetelést a legnagyobb hazai blue chip az elmúlt napokban. A tegnapi napot már 14500-on zárta az OTP részvény, az orosz-ukrán háború kitörése körül látott szintekig tudott már emelkedni a bankpapír. A legutóbbi gyorsjelentés után valóban örülhetnek a részvényesek, miközben technikai szempontból is érdemes lehet figyelni a grafikont.

Szinte töretlen erő

Idén márciusban az amerikai bankcsődök árnyékában 9000 alatt is járt az OTP árfolyama. Azóta kicsit távolabbról nézve szinte töretlen a legnagyobb hazai bank részvényeinek emelkedése, jellemzően néhány napos esések szakították csak meg a papír idei szárnyalását. Mindeközben a bank valóban kifejezetten erőteljes profitnövekedésről számolt be legutóbbi gyorsjelentésében. Az OTP elnök-vezérigazgatója rekord profitot vár az OTP-től idénre. Ráadásul a szép számok úgy érkeznek, hogy nehézségek is bőven akadnak. Elég csak az orosz-ukrán háborúra gondolni – a banknak mindkét országban vannak leánybankjai – , de az extraprofitadó és a banki különadó is sokat elvisz a tulajdonosok nyereségéből. Az operatív tevékenység alakulása mellett így a továbbiakban is az egyszeri tételek mértéke és hatása lehet a kérdés az OTP profittermelő képességének vizsgálatakor.

OTP – technikai elemzés

Az OTP Elemzési Központ ma délelőtti technikai elemzésében az OTP részvények grafikonjával is foglalkozik. Véleményük szerint kis korrekció után még mindig bőven él az emelkedő trend az OTP esetében. Nagyobb esés az elemzés alapján majd a vékony zöld trendvonal törése után lehetséges. A 13750 lehet az a szint rövid távon, amely ha törne, akkor indulhatna el egy fordulós folyamat, de ez még nem aktuális – írják. Ellenállásként a 15000 és a 15625 lettek megjelölve, míg támasz a 12500, a 11875, a 11250 és a 10000 lehetnek.

Technikai elemzés forrása: OTP Global Markets

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!