Rendkívüli Hírek:

2023 október 02

Mol – így áll a célárcsökkentés után

Rengeteg kihívás áll továbbra is a Mol előtt. A regionális multi ugyanakkor a változó külső környezet ellenére is képes profitot termelni, még ha ez el is marad a rendkívül erős 2022-es számokhoz viszonyítva. A Raiffeisen elemzői mindenesetre visszavágták a Mol-ra vonatkozó célárukat, közben pedig technikai elemzés is érkezett a papírról.

Célárcsökkentés

A Mol a második negyedéves gyorsjelentés tanúsága szerint 95,8 milliárd forintos nyereséget realizált a vállalat – derült ki a még augusztus elején publikált adatsorokból. Ez jóval elmarad az előző év hasonló időszakában látott 320 milliárd forint feletti profittól. Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy jellegében sem összehasonlítható a két időszak a külső környezetet tekintve. Visszaeső eredményt vár továbbra is a Raiffeisen Bank International. Elemzésükben 3100 forintról 2500 forintra csökkentették a Mol célárát, immár eladásra ajánlják a részvényt. Indoklásuk szerint idén 1,5 milliárd, jövőre 400 millió dollár különadót fizethet be az olajmulti a – nemcsak magyar – államkasszákba. Ugyanakkor az idei év után is kifizetésre kerülhet 300 forint osztalék részvényenként a bank elemzői szerint.

Mol – technikai elemzés

Az OTP Elemzési Központ tegnapi technikai elemzései között a Mol grafikonjának vizsgálata is megtalálható. Az OTP elemzőinek írása alapján a 2656-ös természetes szintre ült rá az árfolyam a csökkenő trend alatt. Ez a mozgás szerintük még mindig lefelé mutat, de gyorsan közeledik a piros vastag trendvonal, amelynek a törése okozhat majd enyhe fordulást. Erősebb támasz az elemzők szerint a 2500 alatti zónában várja, ott lehet érdemes vételt keresni, vagy majd a trendvonal törése utáni visszatesztelésekben. Ellenállásnak a 3125, valamint a 3438 lettek megjelölve. Támasz az elemzés alapján a 2656, a 2500, valamint a 2375 lehetnek.

Technikai elemzés forrása: OTP Global Markets

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!