2024 március 28

Plagizált tanulmányokkal csökkentették járulékaikat

Plagizált tartalmú kutatás-fejlesztési tanulmányokkal csökkentette járulékfizetési kötelezettségét negyven baranyai vállalkozás az elmúlt három évben.


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Baranya Megyei Adóigazgatósága pénteken, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a tanulmányok megrendelői összesen 200 millió forint innovációs járulék befizetését akarták elkerülni. A visszaélésben két közhasznú alapítvány és gazdasági társaságok is közreműködtek. Az érintetteket kötelezik adóbírság és a pótlékok megfizetésére, illetve többek ellen sor kerülhet büntetőfeljelentésre is.

A tájékoztatás emlékeztet arra, hogy a kormány a gazdasági fejlődés érdekében támogatja azokat a vállalkozásokat, amelyek tevékenységük megújítása érdekében kutatás-fejlesztést valósítanak meg. Ezek az adózók az innovációra fordított saját ráfordításuk összegével csökkenthetik innovációs járulékfizetési kötelezettségüket.

Az ellenőrzésekbe bevont Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának szakértői szerint a negyven társaság által megrendelt kutatási-fejlesztési témájú tanulmányok tartalmukban nem feleltek meg a jogszabályi feltételnek. Bebizonyosodott, hogy forrásanyaguk teljes egészében megtalálható az interneten, más szerzők által korábban megírt cikkekben, prognózisokban, felmérésekben. A készítők nem hivatkoztak a megfelelő forrásokra, ezzel saját műként tüntették fel az adott szövegrészeket.