2024 február 21

Kínában lassult az ipari vállalatok nyereségének csökkenése

Lassult a kínai ipari cégek nyereségének csökkenése az idei első tíz hónapban éves összevetésben az első kilenc hónaphoz képest.

A kínai statisztikai hivatal közlése szerint az október végéig tartó idei első tíz hónapban az ipari vállalatok nyeresége 7,8 százalékkal, 6115,4 milliárd jüanra csökkent éves összevetésben a kilenchavi 9,0 százalékos zsugorodás után. Októberben a nyereség 2,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit a szeptemberi 11,9 százalékos és az augusztusi 17,2 százalékos növekedés után.

Októberben immár a harmadik egymást követő hónapban bővült éves szinten az ipari vállalatok nyeresége Kínában. Részben a közelmúltbeli gazdaságösztönző intézkedések hatására. A megemelkedett energiaárak miatt lassuló nyereségnövekedés ugyanakkor annak a jele, hogy a vállalatok továbbra is rendkívül érzékenyek az inputköltségek alakulására.

A statisztikai hivatal felmérése azokra a vállalatokra terjed ki, amelyek fő tevékenységből származó éves árbevétele meghaladja a 20 millió jüant. Tavaly az ipari cégek nyeresége 4 százalékkal csökkent, miután 2021-ben még 34,3 százalékkal nőtt.

Borítókép forrása: Shutterstock