2024 február 21

Sony – 6,3 milliárd fontos pert akasztotak a nyakába

A Sony (6758.T) akár 6,3 milliárd font (7,9 milliárd dollár) értékű tömeges perrel is szembenézhet, mivel a PlayStation-gyártó visszaélt fölényével, ami tisztességtelen árakat eredményezett a vásárlók számára – döntött kedden egy londoni bíróság.

Hogyan indult az egész ügy?

A Sony Interactive Entertainment (SIE) ellen tavaly indítottak pert a Egyesült Királyságban élő majdnem 9 millió ember nevében. Ők digitális játékokat vagy kiegészítő tartalmakat vásároltak a Sony PlayStation Store-ján keresztül. Alex Neill, a korábbi kampányokban is dolgozó fogyasztóvédő indította a Sony ellen az akár 5 milliárd fontra (6,23 milliárd dollár) plusz kamatokra becsült pert. Ügyvédei elmondták, hogy a múlt hónapban benyújtott bírósági beadványokban az esettel kapcsolatos károk összesített becslése elérte a 6,3 milliárd fontot. A Sony visszaélt hatalmával, amikor a digitális játékokat és kiegészítőket csak a PlayStation Store-on keresztül lehetett megvásárolni és értékesíteni. Ezzel a vállalat 30%-os jutalékot számít fel a játékok fejlesztőinek és kiadóinak.

Az ügyfelek magasabb árat fizettek a játékokért és a kiegészítő tartalmakért, mint amennyit alapjáraton tettek volna. A Sony ügyvédei azzal érveltek, hogy az ügy „elejétől a végéig hibás”. Követelték, hogy állítsál le az eljárást. A Versenyjogi Fellebbviteli Törvényszék azt mondta, hogy Neill ügye folytatódhat. Viszont azokat az embereket, akik a per 2022-es benyújtása után vásároltak a PlayStation Store-ban, el kell távolítani a javasolt panaszosok köréből – áll a Reuters hírügynökség közleményében.

Fotó: shutterstoc.com